Bewoners klagen bij burgemeester over geur van wietproef teler CanAdelaar

Bewoners van de Hellevoetse polder hebben geklaagd bij de burgemeester over de geur van wietproef teler CanAdelaar.

0
CanAdelaar wietexperiment teler Hellevoetsluis
- Advertentie -

Bewoners van de Hellevoetse polder hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe burgemeester Arno Scheepers om een einde te maken aan de dagelijkse overlast van de geur van wiet. De kassen van CanAdelaar, een wietproefteler aan de Middelweg, zijn volgens hen de bron van de geurhinder. Sinds de aanloopfase in november vorig jaar zijn er 112 stankklachten bij milieudienst DCMR ingediend.

In een e-mail aan de burgemeester van Voorne aan Zee, die op 11 juli aantreedt, beschrijven de bewoners de ernstige impact van de geurhinder op hun leefomgeving. “De geurhinder beïnvloedt op ernstige wijze onze leefomgeving, leefwijze, ons welbevinden, onze gezondheid en ons woongenot,” aldus de bewoners.

‘Gezondheidsklachten’ en beperkingen

De bewoners benadrukken dat de geurhinder hun dagelijks leven aanzienlijk belemmert. Ventileren van hun huizen is onmogelijk geworden, de was kan niet buiten drogen, en buiten van de frisse lucht genieten is geen optie meer.

Daarnaast melden de bewoners ‘gezondheidsklachten’ zoals hoofdpijn en misselijkheid als gevolg van de aanhoudende wietgeur. Volgens het Trimbos-instituut, en een ieder met gezond verstand, is de wietgeur echter niet schadelijk voor de gezondheid. Oftewel, de gezondheidsklachten zijn onzin.

Desondanks blijven de bewoners aandringen op maatregelen, aangezien de overlast hun woongenot aanzienlijk zou verminderen.

Oproep voor een gesprek en gemeentelijke actie

De bewoners hebben de burgemeester uitgenodigd voor een gesprek om de situatie toe te lichten. Ze willen uitleggen dat de oude tomatenkassen, die nu worden gebruikt voor het telen van cannabis, volgens hen ongeschikt zijn voor dit doeleinde. Door de noodzaak om regelmatig te ventileren, moeten de ramen vaak open, wat de geurhinder verergert.

In een afzonderlijke e-mail hebben de bewoners ook de gemeenteraad gevraagd om de situatie nauwlettend te monitoren en in te grijpen waar nodig. Hun hoop is dat met de komst van de nieuwe burgemeester Arno Scheepers er spoedig een oplossing wordt gevonden voor de overlast.