- Advertentie -
Home Evenementen Bezocht: Symposium 25 jaar Stichting Drugsbeleid

Bezocht: Symposium 25 jaar Stichting Drugsbeleid

Mauro bezocht het symposium "Drugsprobleem: oorsprong en oplossing" om 25 jaar Stichting Drugsbeleid te vieren in de A'DAM tower en doet uitgebreid verslag.

0
Raimond Dufour stichting drugsbeleid
Raimond Dufour, voorzitter van Stichting Drugsbeleid. Foto: Mauro Picavet
- Advertentie -

Het heeft even geduurd, maar de evenementen beginnen weer terug te komen en wat is het fijn om weer onder de mensen te zijn zoals ook Jef Martens ondervond op de GreenTech 2021. Voor mij stond vrijdag op het programma een symposium om 25 jaar Stichting Drugsbeleid te vieren. Vanuit mijn functie als secretaris van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, mocht ik namens de stichting de honneurs waarnemen.

Op het programma van het symposium getiteld “Drugsprobleem: oorsprong en oplossing” stonden vijf sprekers, geleid door dagvoorzitter Fleur Woudstra, bestuurslid van Stichting Drugsbeleid. De vijf aangekondigde sprekers waren Raimond Dufour (voorzitter van Stichting Drugsbeleid), Willem Backer (strafrechtadvocaat te Rotterdam), Martinus Stollenga (secretaris Stichting Drugsbeleid), Wim van Dalen (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP). Na de pauze zou August de Loor afsluiten en een discussie volgen.

Helaas was Willem Backer verhindert, waardoor Fleur Woudstra zijn geplande voordracht voorlas na Raimond Dufour. Daarna liep het programma iets anders, mede omdat Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) in de zaal zat en uiteindelijk ook het woord zou nemen waarna discussie zou volgen.

Fleur Woudstra met het welkomstwoord. Foto: Mauro Picavet

Gezien je hier op cannabisindustrie.nl bent, focus ik dan ook in dit stuk op (de) cannabis(industrie).

Joost Sneller (D66) neemt het woord, gevolgd door een discussie met de zaal

Aantekeningen begon ik dan ook driftig in mijn telefoon te noteren toen Joost Sneller het woord nam, de ‘drugswoordvoerder’ van D66. Hij begon ooit als beleidsmedewerker van Boris van der Ham, die oude rotten nog kunnen kennen van onder andere zijn deelname aan het Cannabis Tribunaal in 2010. Inmiddels is Sneller zelf Tweede Kamerlid en heeft hij sinds 2/3 maanden de portefeuille overgenomen van Vera Bergkamp, nadat zij voorzitter van de Tweede Kamer is geworden en de gedroomde opvolger Sidney Smeets zich terug trok. Sneller is daarmee degene geworden die de Wietwet in de Eerste Kamer nu verdedigt met Sjoerd Sjoersma.

Sneller liet weten dat wat hem zou helpen is om twijfelende VVD’ers en en CDA’ers te overtuigen. Niet eens de politici zelf, maar vooral de kiezers. Wat aanslaat is niet alleen hameren op het afpakken van illegaal verkregen winsten, maar het gehele verdienmodel aanpakken bij de bron, net zoals beschreven in het recente manifest van de bijna 40 burgemeesters.

“We zijn nog nooit zo ver af van een pragmatisch drugsbeleid dan nu”

Op een vraag uit de zaal van Kaj Hollemans of normalisering van drugs helpt om mensen te overtuigen zoals de Moedige Moeders, liet hij weten dat hij daar aan twijfelt. August de Loor ging daar weer op in dat het vooral met de beeldvorming heeft te maken. Hij was dan ook niet te spreken over termen als ‘Mocromaffia’, dat zijn eigen leven is gaan leiden tot inmiddels zelfs een (ook nog eens populaire) televisie show. “We zijn nog nooit zo ver af van een pragmatisch drugsbeleid dan nu,” zei August.

Joost Sneller en Egbert van Tellegen in discussie. Foto: Mauro Picavet

Daarna nam Egbert van Tellegen de microfoon, auteur van het uitstekende boek ‘Het utopisme van de drugsbestrijding‘. Hij had gehoord dat er bij de rechterlijke macht nog veel tegenstanders zijn van een redelijk drugsbeleid. Maar hij is nog nooit iemand tegen gekomen uit de verslavingszorg die tegen legalisering is. Waarom worden al die mensen niet gemobiliseerd vroeg hij zich hardop af. En volgens D66 zou er een onafhankelijke staatscommissie moeten komen over Drugsbeleid. Waar is die, vroeg van Tellegen aan Sneller. Daarnaast irriteerde hij zich aan de berichtgeving na de moord op Peter R de Vries, die vooral gaat over nog harder aanpakken. Terwijl Peter R de Vries voorstander van legalisering was.

Over de commissie liet Sneller weten dat ze het al in juni hebben voorgesteld, maar als D66 het nu in zouden dienen, zou het initiatief het niet halen in de Tweede Kamer. Verder liet hij weten dat we elkaar juist zouden moeten proberen te versterken als we hetzelfde vinden.

Waar zit nou de kloof?

Dennis Lahey, directeur van de MDHG, haakte daarna aan op de opmerking van Van Tellegen over het rechterlijke systeem en de verslavingszorg. Waar zijn we mee bezig vroeg hij zich af. Maatschappelijk wordt drugs steeds normaler. Waar zit nou de kloof? Bij de politiek, volgens Lahey. Hoe gaan we dat oplossen?

Dennis Lahey met de microfoon. Foto: Mauro Picavet

juist een kloof tussen wetenschap en samenleving

Sneller liet weten dat jullie, doelende op de zaal, wel weten over de vele onderzoeken. Maar niemand buiten de zaal heeft gehoord van Michael Pollan. Of het PTSS onderzoek wat gaande is met MDMA voor veteranen. Er is juist een kloof tussen wetenschap en samenleving, niet tussen politiek en samenleving volgens hem. Als dat namelijk waar zou zijn, zou er niet de hele tijd tegen vooroordelen moeten worden gestreden. Heeft niet het gevoel dat het allemaal zo bekend is als Lama zegt.

Woudstra zou uiteindelijk afsluiten voor Sneller, waarna er een pauze werd ingelast.

Alcoholindustrie waarschuwing voor cannabisindustrie

De eerste spreker na de pauze was Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Aanvankelijk begon hij te praten over de vergelijkingen tussen de alcoholindustrie en cannabisindustrie, waarbij ik uiteraard mijn oren spitste.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Foto: Mauro Picavet

Van Dalen heeft onder andere meegeholpen aan de campagne ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’. Hij herinnert de zaal er aan dat ook Alcohol carcinogeen is. Daarbij wijst de alcoholindustrie naar de consument en niet naar zichzelf. Volgens de WHO ligt het probleem rondom alcohol er aan dat het spotgoedkoop is. En te makkelijk beschikbaar. Beschikbaarheid is een belangrijke drijfveer voor consumptie. En reclame zou moeten worden verboden.

Door die financieringen kunnen ze aan tafel komen, zodat ze overal bij zijn

Verder vertelde hij over wat hij geleerd heeft van de The Seven Key Messages of the Alcohol Industry publicatie. De industrie wil graag samenwerken met de overheid bijvoorbeeld. Dat zie in de alcoholindustrie. Zijn al honderden initiatieven gestart door de alcoholindustrie. De Bob campagne wordt ook door de alcoholindustrie gefinancieerd bijvoorbeeld. Door die financieringen kunnen ze aan tafel komen, zodat ze overal bij zijn. Van Dalen valt vooral op hoe slim de alcoholindustrie lobby is. Zo was Ingrid van Engelshoven voordat ze Tweede Kamerlid was namelijk lobbyist voor de alcoholindustrie. Hij wees er dan ook op dat de overheid alert moet zijn op samenwerking. Als overheid moet je niet samenwerken, maar je neutrale positie behouden en voorzichtig zijn.

Afsluitend merkte hij op dat wanneer drugs worden gelegaliseerd, het qua marketing goed moet worden vastgelegd in de regelgeving.

Afsluiting door August de Loor

Het symposium werd afgesloten door August de Loor, die in 1986 het Adviesburo Drugs is gestart. In ongeveer tien jaar heeft hij meer dan 190.000 drugstesten uitgevoerd met zijn collega.

August de Loor van Adviesburo Drugs sloot het symposium af. Foto: Mauro Picavet

Dat Rutte laatst tijdens de APB de PVV gelijk gaf, is schrikbarend volgens de Loor. Ook vond hij het stuitend hoe Rutte destijds bij een bezoek aan een school in Canada met Trudeau daar doodleuk de verguisde stepping stone theorie uit zat te leggen met een Trudeau naast zich die het er duidelijk niet mee eens was.

De ondermijningsdoctrine hebben we volgens de Loor te danken aan het kabinet-Rutte I

De ondermijningsdoctrine hebben we volgens de Loor te danken aan het kabinet-Rutte I met VVD, CDA en gedoogpartner PVV. De meest rechtse regering die we ooit hebben gehad die deze doctrine heeft doen uitrollen. Ze zijn ondermijning aan een theorie gaan koppelen. De Loor snapt er dan ook niets van dat er geen opstand is gekomen tegen die doctrine.

De Loor maakt zich vooral druk over de ongeorganiseerde misdaad. Normalisering zegt niets volgens hem. Het is vervolksing. Als een genotsmiddel vervolkst, vervolkst ook de productie en toevoer. Maar we blijven vasthouden aan de doctrine dat alles met georganiseerde misdaad te maken heeft en dat wordt weer gekoppeld aan taghi. Eigenlijk is het een discriminatie verhaal volgens de Loor.

Er is een veel grotere ondermijning gaande van ons democratisch bestel

Er is een veel grotere ondermijning gaande van ons democratisch bestel. Daardoor zijn de cannabis consumenten ook vaak tegen de coronamaatregelen. Volgens hem een veel groter gevaar. Hij zet zich dan ook af tegen de terminologie. Daar ligt het grote gevaar. We staan steeds verder af van de werkelijkheid. Twee sporen beleid van hardere aanpak en dat de gebruiker het probleem is van de ondermijning stemmen af op een zwart gat. Terwijl het echte probleem wordt links gelaten.

August is alleen maar de gekte tegen aan het houden. Als de burgemeesters legalisering aan ondermijning koppelen, is dat slecht nieuws. Dat twee sporen beleid is onderdeel van het probleem.

Essentieel voor een succesvolle regulering van drugs is embedding in de cultuur van de gebruiker

Essentieel voor een succesvolle regulering van drugs is embedding in de cultuur van de gebruiker volgens August. Drugs willen gelegaliseerd worden. En onderdeel uitmaken van volksgezondheid. Maar beiden staan onder spanning.

Alcohol zou terug moeten naar de slijterij. En alleen geschonken mogen worden in de kroeg, de setting. Hij ziet dan ook de enorme diversiteit aan kroegen. Zo ook bij de coffeeshops. Maar die zijn inmiddels teruggezakt naar nog geen 600 coffeeshop van meer dan 2000. Alle maatregelen hebben daarvoor gezorgd. Ook zijn er steeds meer afhaalplekken. Ook de pandemie hielp daar niet bij.

werkelijkheid is dat het bij de dealer veel gezelliger is

Bij het reguleren van drugs is de setting kapot gemaakt door de bestrijding. Van de problemen op de zeedijk heeft het tot 2002 geduurd voordat er heroïne werd verstrekt aan verslaafden. Maar de werkelijkheid is dat het bij de dealer veel gezelliger is, laten de gebruikers weten. Waar de setting voor de regulering nog zijn plek had, is die na de regulering weg. Nu komen ze alleen witte jassen tegen. Als regulering niet de setting erkent van de cultuur, is het einde zoek. Dat is juist het allerbelangrijkste volgens August. En dat komt veel te weinig aanbod.

Je zult eerst een folder moeten lezen van het Trimbos voordat je die joint gaat roken

August zijn appél is dan ook vooral een reactie op het manifest. De overheid moet er ver weg van blijven. Hij ziet het nu al verkeerd gaan in het wietexperiment dat is opgelegd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid aan de branche. Je zult eerst een folder moeten lezen van het Trimbos voordat je die joint gaat roken. Hij roept op dat er kaders moeten komen vanuit het intellectuele veld. En secundaire drugspreventie groepen zoals Trimbos en Jellinek moeten worden losgekoppeld van de verslavingszorg.

Afsluitend

Al met al een zeer geslaagd symposium waar ik Stichting Drugsbeleid dan ook mee wil complimenteren. En dank aan Duncan Stutterheim, lid van de raad van advies van de stichting, voor het beschikbaar stellen van deze enorm gave locatie, die ik alleen kende van de foto’s en filmpjes van ADE.

- Advertentie -

Exit mobile version