Burgemeesters Breda en Tilburg kijken positief terug op aanloopfase wietproef

De burgemeesters Paul Depla van Breda en Theo Weterings van Tilburg kijken positief terug op de aanloopfase van het wietexperiment.

0
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg bij de start van de aanloopfase van het wietexperiment op 15 december in Breda
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg bij de start van de aanloopfase van het wietexperiment op 15 december in Breda.
- Advertentie -

De burgemeesters van Breda en Tilburg kijken positief terug op hun eerste maanden in het wietexperiment. Burgemeester Paul Depla van Breda meldden dat het gelukt is om een systeem op te zetten ‘van teler tot consument’. Depla benadrukt dat er duidelijke vraag is naar gereguleerde wiet vanuit de consument. “Tegenstanders zeiden heel vaak een beetje smalend: het is staatswiet, niemand gaat dat toch roken. Dat is het sowieso niet, want het zijn particuliere telers. Maar we zien dat de spullen heel goed worden afgenomen,” aldus Depla tegen het ANP. Hij merkte op dat consumenten liever legaal geproduceerde producten kopen dan illegale producten waarvan de herkomst onbekend is.

Vraag naar gereguleerde wiet groeit

Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg bevestigt de groeiende vraag naar gereguleerde wiet.

“Ik verwacht dat we het aantal telers deze zomer kunnen uitbreiden van drie naar minstens vijf”

“Er is natuurlijk wel een wens bij de coffeeshopexploitanten om meer diversiteit in het aanbod te krijgen, en de telers zijn daar ook mee bezig,” zei Weterings.

De hoop is dat de wiettelers voldoende kunnen telen om aan de vraag te voldoen. Momenteel stijgt het aantal deelnemende coffeeshops naar ongeveer tachtig. “Het wordt wel spannend,” aldus Weterings. “Ik verwacht dat we het aantal telers deze zomer kunnen uitbreiden van drie naar minstens vijf.”

Depla heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken en benadrukt dat de markt erom vraagt, maar dat het hard werken zal zijn voor de telers.

Politieke verdeeldheid over voortzetting experiment

In politiek Den Haag is er echter verdeeldheid over de voortzetting van het experiment. Partijen zoals NSC en BBB zijn tegen de uitbreiding, terwijl de PVV eerder pleitte voor opschorting van de proef tot het aantreden van een nieuw kabinet.De VVD daarentegen is voorstander van het experiment.

Weterings waarschuwt dat het intrekken van de wet onverstandig zou zijn: “Dan worden we niet alleen het lachertje van Europa, maar ook zullen we meemaken dat de illegaliteit de grote winnaar is.”

Depla uitte daarnaast zijn bezorgdheid dat investeerders kunnen afhaken als er twijfels zijn, wat kan leiden tot een tekort aan geteelde wiet. Hij benadrukte dat het wietexperiment bedoeld is om de achterdeur van coffeeshops te reguleren, niet om het gebruik te vergroten.

“Tegen NSC, BBB en PVV zeggen we: wil je dat het een illegale markt blijft, die gedomineerd wordt door criminelen?” aldus Depla.