Burgemeesters Breda en Tilburg over nieuwe coalitie en toekomst wietproef

De burgemeesters van Breda en Tilburg reageerden op het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie en de toekomst van de wietproef.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Afgelopen maandag verscheen een artikel op de website van het Brabants Dagblad waarin Paul Depla (PvdA), burgemeester van Breda, en Theo Weterings (VVD), burgemeester van Tilburg, reageren op het nieuws van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

In het hoofdlijnenakkoord is namelijk de zin opgenomen: “Het blijft verboden drugs te bezitten, verkopen of produceren.”

Weterings staat er positiever in dan Depla

Weterings trok daaruit de volgende conclusie: “Daarin lees ik niet dat het experiment wordt ingetrokken.” Maar Depla liet weten: “Het maakt duidelijk hoe deze coalitie kijkt naar de ontwikkeling van ons drugsbeleid. Dat kan het toekomstige verloop van het wietexperiment parten gaan spelen.”

Verder verwees Depla ook naar de motie van de PVV om het wietexperiment te pauzeren. Iets wat hij eerder al ‘onbestaanbaar‘ noemde.

De motie haalde het echter niet en daar put Weterings vertrouwen uit, maar Depla niet: “Het politieke klimaat en de onzekerheid over de toekomst van het liberaliseren van het drugsbeleid kunnen ertoe leiden dat investeerders en telers zullen afhaken.”

Depla vreest dat daardoor minder telers zullen slagen, wat het aanbod en de kwaliteit zou kunnen verminderen: “En zonder deze drie voorwaarden zal het experiment snel mislukken. Want consumenten kunnen dan niet naar tevredenheid terecht in de gereguleerde coffeeshops voor legale wiet en wijken uit naar de criminele straathandel.”

Weterings is niet zo somber en liet weten: “Laten we eerst eens afwachten wat er in het regeerakkoord komt te staan. We hebben goed overleg met de huidige ministers en ik ga ervan uit dat het met hun opvolgers ook zo zal zijn.”

Start Overgangsfase op 17 juni, start Experimenteerfase op 16 september

Op 17 juni start de Overgangsfase in de andere acht gemeenten. De volgende fase, de Experimenteerfase, zal van start zal gaan op 16 september 2024, waarin uitsluitend gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de coffeeshops in de tien gemeenten. Weterings liet daarover weten: “Dan moet de productie op peil zijn. Het is aan de ondernemers om de markt in te schatten, maar in mijn ogen moeten ze dan dus veel kunnen afzetten.”