Cannabis genereert een jaarlijkse omzet van ongeveer een miljard Zwitserse Franken, omgerekend zo’n miljard dollar. Dit bedrag omvat niet alleen productie, import en handel in de schaduweconomie, maar ook legale economische activiteiten zoals politie, justitie, maatschappelijk werk en gezondheidszorg. Een studie van de Universiteit van Genève heeft de economische effecten van de huidige vorm van regulering diepgaand onderzocht en laat zien: regulering zou de status quo aanzienlijk kunnen veranderen.
Zo’n 56 ton aan cannabis per jaar geconsumeerd in Zwitserland
De studie werd uitgevoerd door de afdeling Sociologie van de Universiteit van Genève en het adviesbureau EBP Zwitserland. Het onderzoeksteam schat de totale omzet van het huidige cannabissysteem in Zwitserland op 1 miljard CHF per jaar. Deze schatting omvat zowel de directe effecten van de cannabismarkt, gezondheidszorg, politie, jurisprudentie en gerechtelijke handhavingssegmenten als indirecte economische effecten die in de Zwitserse economie worden geactiveerd.
Op basis van deze vraag wordt de jaarlijkse omzet van de Zwitserse markt voor recreatieve cannabis geschat op 582 miljoen CHF
Jaarlijks wordt in Zwitserland ongeveer 56 ton cannabis geconsumeerd. Dit komt overeen met iets meer dan 750.000 joints per dag. Op basis van deze vraag wordt de jaarlijkse omzet van de Zwitserse markt voor recreatieve cannabis geschat op 582 miljoen CHF (exclusief import ligt de schatting op 432 miljoen CHF). Bovendien bedraagt de directe omzet van de andere segmenten van het cannabissysteem 14 miljoen CHF (gerechtelijke handhaving), 9 miljoen CHF (jurisprudentie), 34 miljoen CHF (politie) en 22 miljoen CHF (gezondheidszorg). Inclusief indirecte effecten via intermediaire inputs en gegenereerde inkomsten, bedragen de totale effecten (direct en indirect) 843 miljoen CHF voor het marktsegment, 44 miljoen CHF voor gezondheidszorg, 71 miljoen CHF voor de politie, 18 miljoen CHF voor jurisprudentie en 23 miljoen CHF voor gerechtelijke handhaving.
De totale bruto toegevoegde waarde (BTW) wordt geschat op 673m CHF, waarvan 428m CHF directe effecten en 245m CHF indirecte effecten. De directe toegevoegde waarde die door het cannabissysteem wordt gegenereerd, komt ruwweg overeen met ongeveer 0,06% van het Zwitserse BBP of met ongeveer de helft van de economie van het kanton Appenzell Innerrhoden. De dichtstbijzijnde industrieën in Zwitserland met een vergelijkbare toegevoegde waarde zijn de watervoorziening die iets kleiner is met 0,04% of de productie van auto’s en auto-onderdelen, die iets groter is met 0,08%.
Het totale werkgelegenheidseffect van de economische activiteit die verband houdt met het cannabissysteem bedraagt ongeveer 4.400 voltijdsequivalenten. Als referentiepunt is dit vergelijkbaar met de werkgelegenheid die wordt gegenereerd door de Zwitserse ongevallenverzekering (SUVA), die ongeveer 4.200 werknemers in Zwitserland in dienst heeft.
Zwitserland onderweg naar volledige legalisering van de cannabisplant
Eerder werd al bekend dat Basel als eerste stad zal beginnen deze zomer met een experiment met de verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden via de apotheken. Ook Lausanne wil dit jaar starten dit jaar met een vergelijkbaar experiment. Recentelijk werd ook bekend dat per 1 augustus 2022 patiënten in Zwitserland geen uitzonderlijke toestemming meer nodig zullen hebben van het ministerie van Volksgezondheid on medicinale cannabis te kopen in de apotheek.