- Advertentie -
Home Cannabis Cultuur Cannabis Strains: Hypes en Marketing

Cannabis Strains: Hypes en Marketing

Cannabis lijkt veel op elk ander product dat gevoelig is voor hypes. Zeker omdat het internet en vooral Instagram schermen over de hele wereld is gaan domineren. 

0
documentaireserie Cannabis helmond Project C
- Advertentie -

Door ze ‘cannabis strains ‘ te noemen, gaat het al mis

De ‘strains’ van de wereld gebruik je voor verschillende soorten bacteriën. Volgens Dr. Ethan Russo:

While labeled “strains” in common parlance, this term is acceptable with respect to bacteria and viruses, but not among Plantae. Given that such factors as plant height and leaflet width do not distinguish one Cannabis plant from another and similar difficulties in defining terms in Cannabis, the only reasonable solution is to characterize them by their biochemical/pharmacological characteristics. Thus, it is best to refer to Cannabis types as chemical varieties, or “chemovars.”

En Indica, Sativa en Hybrids?

Alles is volgens dezelfde arts in feite een hybride:

There are biochemically distinct strains of Cannabis, but the sativa/indica distinction as commonly applied in the lay literature is total nonsense and an exercise in futility. One cannot in any way currently guess the biochemical content of a given Cannabis plant based on its height, branching, or leaf morphology. The degree of interbreeding/hybridization is such that only a biochemical assay tells a potential consumer or scientist what is really in the plant. It is essential that future commerce allows complete and accurate cannabinoid and terpenoid profiles to be available.

De eerste hype: Skunk # 1

Waarschijnlijk kwam de eerste hype rond de tijd dat Nederlandse hybriden voor het eerst werden geïntroduceerd in de Amsterdamse coffeeshops. De meeste coffeeshops van die tijd verkochten nog Jamaicaanse, Thaise, Colombiaanse en hasjiesj toen Sam the Skunkman de eerste Skunk-zaden naar Nederland bracht. Ik herinner me een verhaal van Wernard Bruining (die een van de oprichters was van de Mellow Yellow coffeeshop) die deze Skunk-variëteiten naar de coffeeshops bracht. Hoewel ze aanvankelijk niet onder de indruk waren (“Wat zijn deze rare, dichte, bloemkoolachtige toppen?”), kochten ze een beetje en wilden ze al snel meet kopen.

Skunk # 1 zou later de 1988 en eerst de Amsterdam Cannabis Cup winnen.

White Widow is beroemd geworden

Niet lang na Skunk # 1 zou White Widow beroemd worden dankzij een Cannabis Cup-overwinning van 1995 door Greenhouse Seeds. Een bijzondere overwinning.

Arjan (oprichter van Greenhouse) had toen al bedacht dat hij een gratis pendeldienst van de locatie van de High Times Cannabis Cup naar zijn coffeeshops zou regelen.

Zoals je kon raden, won Greenhouse. White Widow is beroemd geworden en wordt nog steeds gevonden en geteeld in Nederland.

Amnesia

In heel Europa is misschien wel de bekendste, meest geziene en gekweekte wietsoort Amnesia (haze). Of je het nu leuk vindt of niet, de naam blijft hangen. En spreekt tot de verbeelding.

Het algemeen aanvaarde verhaal over waar haze vandaan komt, is van de Haze Brothers uit Corralitos, in de buurt van Santa Cruz in centraal Californië tussen 1970 en 1975. De Haze Brothers kruisten en kweekten de beste Sativa-soorten uit Colombia, Mexico, Thailand en Zuid-India.

Later in Nederland begon Neville Schoenmakers eraan te werken en bracht Neville’s Haze uit, een kruising van Northern Lights # 5 en die Haze-zaden. Dit resulteerde ook in een kortere bloeitijd. In plaats van 14 of meer weken te bloeien, produceerden kruisingen als deze plotseling “Haze” -soorten van 10 weken of minder. Dat is het verschil tussen 3 of 5 oogsten per jaar. Voor de grote commerciële kweker iets heel interessants.

Amnesia Haze lijkt veel op Neville’s Haze, Haze gekruist met een andere variëteit voor een kortere bloeitijd, maar nog populairder. Amnesia Haze won de Amsterdam Cannabis Cup in 2004 en is sindsdien niet meer weggeweest uit de coffeeshopscene.

Gorilla Glue

Ongetwijfeld een van de grootste recentelijke hypes is Gorilla Glue. Voor mij voldoet het aan de hype dat het echt iets heel nieuws en unieks was. Het verhaal gaat dat de kweker Joesy Whales de originele zaden had weggegooid nadat zijn eerste run was mislukt en dat ze allemaal hermafrodieten gaven, waardoor zijn oogst mislukte. Gelukkig had een vriend van hem onder de naam Marrdog wat zaden bewaard en een jaar later probeerde hij het opnieuw. Fenotype 4 (GG # 4) was het meest aantrekkelijk, waarna het in 2013 de wereld veroverde met een eerste plaats op de Cannabis Cups in Michigan en LA, evenals op het Jamaicaanse “Wereldkampioenschap” in 2014.

Vrij snel daarna zagen we ook Gorilla Glue in Europa en het zou gebruikt worden als basis om mee verder te kweken.

Zkittlez

Nu gebeurt hetzelfde met Zkittlez, mede dankzij de wereld van cannabismarketing op Instagram. Een meestal per ongeluk gemaakte cannabissoort die opvalt in de massa en nu wordt gebruikt om veel nieuwe soorten te kweken. Hoewel het een hype is, moet ik ook toegeven dat het de echte deal is. Als je ooit echte Zkittlez kan proberen, kan ik je garanderen dat je niet teleurgesteld gaat zijn.

- Advertentie -

Exit mobile version