- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Columns Column: Nederlandse wietexperiment is een prooi voor Big Marijuana

Column: Nederlandse wietexperiment is een prooi voor Big Marijuana

Er is nog geen zaadje de grond in, maar toch zijn er al beursgenoteerde investeringen in wietexperiment telers. Moeten we dat wel willen vraagt Mauro zich af in een nieuwe column.

0
cannabis belastingen Massachusetts cbd olie coffeeshp dizzy duck den haag 5000 clever leaves zkittlez wiet
- Advertentie -

Toen vorig jaar de loting begon om een van de felbegeerde plekken in het experiment gesloten coffeeshopketen deed ik al een voorspelling dat beursgenoteerde bedrijven zich zouden mengen in ‘ons’ wietexperiment. Die voorspelling is recentelijk ook officieel uitgekomen met de investering van Village Farms (NASDAQ:VFF) in Leli Holland. Maar geloof me: het is niet de enige. Het is hooguit de enige die daadwerkelijk een persbericht er uit hebben gedaan. Maar moeten we dat wel willen?

Big Marijuana aast (en hebben al) een plek in het wietexperiment

Inmiddels gaat het gerucht dat acht van de tien telers al zijn bevestigd en we nog twee bevestigingen zijn verwijderd van de complete lijst van tien telers. Toch mengen nu al beursgenoteerde bedrijven zich met hun vrijwel ongelimiteerde zakken met geld. Wie dacht dat het echt om een volledig Nederlands experiment gaat heeft het mis.

Wie dacht dat het echt om een Nederlands experiment gaat heeft het mis

Op de website van de rijksoverheid stond nog vrolijk dat de inschrijvingen alleen konden worden gedaan als de teler was gevestigd in Nederland. Voor buitenlandse bedrijven was het een reden om zich hier in te schrijven, of zoals we nu zien: simpelweg door investeringen in een teler. Met een meerderheidsaandeel, dan wel minderheidsaandeel.

Zo weet ‘Big Marijuana’ of ‘Big Pot’ zoals ze ook wel worden genoemd, toch door te dringen in ons kikkerlandje.

De rijken worden steeds rijker en Amazon-praktijken liggen op de loer

Opvallend is wel dat als je naar de bevestigde telers gaat kijken (en het aanvult met de anderen op de lijst) is dat ongeveer de helft uit de legacy market komen en de andere helft de stropdassen zijn. Met de legacy market doel ik op bedrijven en initiatieven die al actief waren in de cannabisindustrie in Nederland op wat voor manier dan ook voordat het experiment bekend was.

Toch willen ze ook met de wietproef hun graantje nog meepikken

Het is overigens ook niet alleen Big Marijuana dat investeert in het wietexperiment, maar ook andere investeerders die al lang en breed binnen zijn. Toch willen ze ook met de wietproef hun graantje nog meepikken. De rijken worden nog rijker: iets dat we steeds vaker horen de laatste tijd.

Waar sommige dollartekens in hun ogen hebben, moeten er anderen zijn die zich er tegen verzetten. Toch blijkt ook dat lastig. Door de ongelimiteerde zakken van enkele van deze beursgenoteerde bedrijven, kunnen ze alles opkopen en verlies blijven draaien zoals ze al drie jaar doen totdat ze werkelijk de gehele markt in handen hebben en het daarmee voor het zeggen hebben. In principe is het een tactiek die niet ver verwijderd is van wat Amazon doet. Er valt dan ook moeilijk tegen op te boksen. Big Marijuana kan nu eenmaal bewijzen dat ze het al kunnen en hebben geld op de bank staan of lenen nog wat bij in getallen waar de experiment telers alleen maar van kunnen dromen op dit moment.

First-mover advantage maakt van Canada de ware winnaar van de War on Drugs

Mogelijk bestellen we in de toekomst allemaal onze wiet bij Amazon geproduceerd door Canadezen en komen ze het met een drone brengen tot bij je thuis. De coffeeshops zijn weg geconcurreerd en het is niet Nederland dat de boventoon voert in de internationale cannabisindustrie, maar Canada. Een nationaal first-mover advantage zeg maar van die vriendelijke Noord-Amerikanen.

Goed, laten we hopen dat uiteindelijk de markt wordt opengebroken zodat ook craftkwekers vergelijkbaar met de craftbier brouwers de markt zullen betreden. Als ze dan maar niet ook ten onder gaan aan te hoge belastingen en/of dat ze alsnog worden opgekocht door, ja daar zijn ze weer, de Canadezen. En natuurlijk dat thuisteelt zo snel mogelijk wordt gelegaliseerd net zoals ze in Malta en Luxemburg van plan zijn.

- Advertentie -

Exit mobile version