Experiment met gereguleerde recreatieve cannabis van start in Basel

Voor het eerst in de geschiedenis is in Europa eerder deze week gereguleerde cannabis voor recreatieve doeleinden verkocht. Niet in het Nederlandse wietexperiment, maar in een experiment in het Zwitserse Basel.

0
Experiment met gereguleerde recreatieve cannabis van start in Basel
Foto via Vigia AG
- Advertentie -

Voor het eerst in de historie is er in Europa (niet in de Europese Unie) gereguleerde cannabis voor recreatieve doeleinden over de toonbank gegaan. De eer ging niet naar Nederland waar het wietexperiment nog al tijd niet van de grond is gekomen, maar naar Basel in Zwitserland waar afgelopen 30 januari cannabis is verkocht in een apotheek aan een van de deelnemers aan het experiment.

Zwitserland schrijft geschiedenis met eerste verkoop van gereguleerde cannabis voor recreatieve doeleinden in Europa

374 mensen, verdeeld over twee groepen, kunnen sinds 30 januari in negen apotheken hasj of wiet kopen als onderdeel van het Weed Care onderzoek.

De eerste groep, bestaande uit 180 personen, kan sinds maandag in negen apotheken diverse producten op basis van cannabis verkrijgen. Hun identiteitskaart die voor het onderzoek is afgegeven, maakt het mogelijk om deze producten te verkrijgen. Er zullen twee hasjproducten en vier soorten wiet van de Zwitserse fabrikant Pure Production verkrijgbaar zijn.

hasj wietexperiment basel zwitserland
Hasj wordt verkocht in een apotheek in Zwitserland. Foto via Vigia AG

Deelnemers werden geselecteerd op basis van studiecriteria. Daarvan zijn 302 mannen, 66 vrouwen en 6 niet-binaire personen. De jongste persoon is 18, de oudste 76. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 36 jaar. Het onderzoek heeft tot doel de gezondheidseffecten van de gereguleerde verkoop van cannabis te onderzoeken.

Een tweede studiegroep kan pas in juli legaal cannabisproducten kopen. Tot die tijd zullen deze deelnemers hun voorraden op de illegale markt moeten blijven halen.

Het idee achter deze opsplitsing is om het legale en illegale aanbod over een bepaalde periode parallel te kunnen observeren en vergelijken, legde Anne Tschudin, woordvoerster van de gezondheidsdienst, uit aan Le Temps. Meer dan 500 consumenten hebben zich tot nu toe aangemeld voor het onderzoek en 374 zijn geaccepteerd.

Swipe (of klik door) hieronder voor foto’s van de verschillende beschikbare producten.

Vigia AG leverancier van de track & trace-software

Het Zwitserse bedrijf Vigia AG, leverancier van track & trace-software voor de teelt, productie en distributie van cannabis, heeft het Cannabis Dispensary System ontwikkeld in samenwerking met het Federal Office of Public Health (FOPH) om de uitgifte van de cannabis betrouwbaar te documenteren. Dit maakt het mogelijk om de cannabisproducten transparant te volgen en geeft de basis voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor Vigia AG zijn de proefprojecten een belangrijke stap voor de cannabisindustrie, zoals Philipp Hagenbach, COO van Vigia AG, uitlegt in een persbericht: “We bevinden ons in een opkomende industrie waar momenteel verschillende wegen naar legalisatie worden besproken. Met een gestructureerd legalisatieproces, maximale conformiteit en transparantie, Zwitserland geeft het goede voorbeeld. Met onze bestaande Cannavigia-software en het Cannabis Dispensary System bieden we de verschillende betrokken belanghebbenden de nodige tools om elke stap in de toeleveringsketen te volgen en te documenteren. We zijn er trots op deel uit te maken van de Zwitserse proefprojecten en deze historische mijlpaal”.

Experiment had al eerder moeten beginnen, ook Zürich later van start dit jaar

Eigenlijk had het experiment in Basel overigens al eerder moeten beginnen, maar in september vorig jaar werd bekend dat er pesticiden waren gevonden op de wiet. Later werd ook het experiment dat is aangekondigd in Zürich uitgesteld naar dit jaar.