- Advertentie -
Home Coffeeshops Gemeente Land van Cuijk blijft voorlopig verstoken van coffeeshops

Gemeente Land van Cuijk blijft voorlopig verstoken van coffeeshops

Burgemeester Moorman benadrukt gebrek aan draagvlak voor de vestiging van een coffeeshop in de gemeente Land van Cuijk.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Land van Cuijk heeft aangegeven dat de kans op een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen zeer klein is tot minstens 2027. Volgens haar is er momenteel geen draagvlak voor de vestiging van een dergelijke gelegenheid. De gemeente Land van Cuijk, die na de herindeling de grootste gemeente van Brabant werd, volgt hiermee het beleid van de meerderheid van de gemeenten in Nederland die een nul-beleid hanteren ten aanzien van coffeeshops.

Gemeenten in Nederland hanteren verschillende beleidsmaatregelen ten aanzien van coffeeshops

In Nederland zijn ongeveer honderd gemeenten waar coffeeshops zijn toegestaan, wat neerkomt op iets minder dan 600 coffeeshops. Er zijn echter 342 gemeenten in Nederland wat betekent dat een ruime meerderheid, waaronder de gemeente Land van Cuijk, een nul-beleid hanteren.

Burgemeester Moorman benadrukt dat dit beleid ook in Land van Cuijk wordt gehandhaafd, ondanks de aanwezigheid van cannabisgebruikers in de gemeente.

Land van Cuijk en Gennep behoren tot de gemeenten zonder coffeeshops

De gemeente Land van Cuijk is niet de enige gemeente in Brabant zonder coffeeshop. Ook Gennep is sinds 1999 een coffeeshoploze gemeente.

In 2017/2018 werd er nog uitvoerig gediscussieerd over de mogelijke vestiging van een coffeeshop in Gennep, maar uiteindelijk werd besloten dat dit onwenselijk zou zijn vanwege de aanzuigende werking op klanten uit Duitsland en het extra risico voor kwetsbare inwoners.

Experiment gesloten coffeeshopketen in andere gemeenten kunnen van invloed zijn op het beleid in Land van Cuijk

Hoewel burgemeester Moorman niet positief staat tegenover de komst van een coffeeshop in Land van Cuijk, is ze wel geïnteresseerd in de resultaten van het wietexperiment dat plaatsvindt in elf grotere gemeenten in Nederland. Op basis van de uitkomsten van dit experiment zal het kabinet een besluit nemen over het toekomstige coffeeshopbeleid in Nederland. Burgemeester Moorman hoopt dat dit debat ook invloed zal hebben op het beleid in Land van Cuijk.

Geduld is echter vereist, aangezien de discussie naar verwachting pas over enkele jaren zal worden afgerond. Tot die tijd lijkt een coffeeshop in Land van Cuijk hoe dan ook geen optie te zijn, gezien het gebrek aan draagvlak en de nadruk op preventieve maatregelen om drugsproblemen tegen te gaan.

- Advertentie -

Exit mobile version