- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Medicinale cannabis in Nederland: legaal maar verre van optimaal

Medicinale cannabis in Nederland: legaal maar verre van optimaal

CBD expert Dyveke Kok maakte een analyse van de situatie van medicinale cannabis in Nederland voor De Nationale Cannabis Krant. Het artikel is hier met wederzijdse toestemming geplaatst.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Samen met Canada (2001) hoort Nederland (2003) tot de eerste landen ter wereld die een medicinaal cannabisprogramma lanceerden en mediwiet legaliseerden. Hoe fijn het ook is dat cannabis in Nederland legaal op recept verkrijgbaar is, de situatie is verre van optimaal. 

Allereerst liepen we destijds, in 2003, eigenlijk al achter de feiten aan: Californië maakte het voorschrijven van medicinale cannabis door artsen al in 1996 mogelijk. En anders dan in de VS en Canada hebben we hier nog steeds te maken met de wonderlijke monopolie positie van Bedrocan, het bedrijf dat door de overheid is aangesteld om medicinale cannabis te kweken. 

Maripharm en SIMM

Ruim vóór 2003 waren er twee andere bedrijven die medicinale cannabis leverden aan de apotheek: Maripharm van Marcel de Wit en SIMM van James Burton. Beide producenten hadden hun zaken keurig op orde: een contract met de overheid, een goed ingerichte voorziening, professionele en kundige medewerkers, een ontheffing Opiumwet en alle middelen en kennis om kwaliteit te kunnen leveren. 

De vraag blijft waarom de overheid er voor koos om voortaan nog met slechts één partij in zee te gaan

De vraag blijft waarom de overheid er voor koos om voortaan nog met slechts één partij in zee te gaan. De ‘overdracht’ verliep op zijn zachtst gezegd slordig: van de ene op de andere dag werden de ontheffingen ingetrokken en zagen De Wit en Burton hun onderneming in rook op gaan.

Bij Maripharm werd zelfs een inval gedaan, die later ongegrond en niet rechtsgeldig bleek te zijn. 

Monopolie slecht voor patiënten

Nu medicinale cannabis in steeds meer landen legaal wordt, is het een kwestie van tijd voor een buitenlandse producent de Nederlandse staat aanklaagt vanwege het de facto monopolie van Bedrocan, om zo de weg vrij te maken voor meer leveranciers. Hoewel er uitzonderingen gelden, zijn monopolies bij wet verboden en in strijd met de mededingingsregels van de EU. Monopolies zijn slecht voor consumenten en in dit geval voor patiënten. 

Ook de kwaliteit laat volgens sommigen te wensen over, al zijn er ook tevreden Bedrocan gebruikers

Door de jaren heen is er veel kritiek geweest op de Bedrocan wiet en de beperkingen die het BMC (Bureau Medicinale Cannabis) het bedrijf oplegt. Jarenlang was er hierdoor maar één soort beschikbaar, terwijl patiënten juist gebaat zijn bij -en inmiddels ook gewend waren aan- een breed aanbod van soorten. Elke soort heeft een unieke samenstelling aan stoffen, waarvan de ene bijvoorbeeld beter werkt tegen pijn, terwijl de ander effectiever is bij slapeloosheid. Dat Bedrocan gammastraling toepast valt niet bij iedere gebruiker in goede aarde. Ook de kwaliteit laat volgens sommigen te wensen over, al zijn er ook tevreden Bedrocan gebruikers.

Vrijwel geen onderzoek

Op wetenschappelijk gebied is de plank totaal misgeslagen. Of beter: de hamer is nauwelijks opgetild. Sinds 2003 is er vrijwel geen enkel onderzoek gedaan naar de werking van de verschillende soorten cannabis, de lange termijn effecten bij medicinale gebruikers, de ervaringen van artsen en specialisten enzovoort. 

En dan is er nog het Zorginstituut Nederland, dat zich sinds de start van het medicinale cannabis programma in 2003 weinig positief opstelt. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor de effectiviteit van medicinale cannabis, zodat vergoeding vanuit het basispakket niet mogelijk is. Bij een herbeoordeling in 2017 trok het instituut deze conclusie opnieuw. Resultaat: alle zorgverzekeraars schrapten in 2018 de vergoeding voor medicinale cannabis. Nota bene kort voor Duitse zorgverzekeraars verplicht werden om medicinale cannabis op doktersvoorschrift te vergoeden. 

Zelf betalen of thuis telen

Sinds de verzekeraars de vergoeding voor medicinale cannabis uit de aanvullende verzekering schrapten, zien veel patiënten zich ongewild voor de keuze gesteld: uit eigen beurs betalen of thuis telen, met alle mogelijke juridische gevolgen van dien.

Tegelijkertijd is het voorschrijven en toepassen van medicinale cannabis voor (huis)artsen nog een vrijwel onbekend gebied

Inmiddels is de prijs van medicinale cannabis in de apotheek gedaald. Ook lijkt er iets meer begrip te ontstaan voor kleinschalige thuisteelt voor medicinaal gebruik. 

Het NHG raadt het voorschrijven van medicinale cannabis af, wegens gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Tegelijkertijd is het voorschrijven en toepassen van medicinale cannabis voor (huis)artsen nog een vrijwel onbekend gebied. De weigerachtige houding van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zal daar mede debat aan zijn.

CBD-olie

Rond 2014 deed een nieuw fenomeen haar intrede: CBD-olie. Olie met cannabidiol (CBD), verkregen uit vezelhennep, met maximaal 0,2% THC. Wel een medicinaal effect, maar geen high effect. De verkoop bevindt zich in een grijs gebied, maar wordt in de praktijk toegestaan zolang er geen gezondheidsclaims worden gemaakt. 

Opmerkelijk: de olie mag niet in ons land worden geproduceerd(…)

Opmerkelijk: de olie mag niet in ons land worden geproduceerd, want vezelhennep mag alleen worden geteeld voor de vezels, niet voor blad en bloem. Dit heeft tot gevolg dat het Nederlandse bedrijf Hempflax zijn in Oude Pekela geteelde hennep niet op Nederlandse bodem mag verwerken tot CBD-olie. Dat gebeurt dus buiten Nederland, waarna de olie weer wordt geïmporteerd en hier verkocht. Een soort achterdeurconstructie. 

Kloof wordt steeds groter

Voor veel patiënten is cannabis, in welke vorm dan ook, het enige medicijn dat hen verlichting biedt. Daarnaast is cannabis aan het uitgroeien tot een miljardenindustrie, een bloeiende en innovatieve sector die de komende jaren alleen maar zal groeien. Nederland liep al achter de feiten aan, de kloof met andere landen zal steeds groter worden tenzij we ons cannabisbeleid drastisch aanpassen!

Geschreven door Dyveke Kok. Dyveke is auteur, coach, inspirator en expert op het gebied van CBD. Ze publiceerde twee boeken over CBD: ‘Gezond met CBD’ en ‘De geheime kracht van CBD’. Daarnaast is ze de mede-oprichter van Dutch Hemp Store. Luister ook naar de Cannabis Industrie Podcast #20 met Dyveke. Dit artikel verscheen eerder in De Nationale Cannabis Krant en is hier met toestemming geplaatst.

- Advertentie -

Exit mobile version