Bijna een jaar na de invoering van de gedeeltelijke legalisatie van cannabis in Duitsland blijkt uit een nieuwe peiling dat een meerderheid van de bevolking tegen een intrekking van de wet is. Volgens een representatieve Forsa-enquête in opdracht van de KKH Kaufmännische Krankenkasse, die werd uitgevoerd van 12 tot 18 februari, is 55 procent van de ondervraagden tegen een afschaffing van de huidige wetgeving. Slechts 36 procent steunt een volledige terugdraaiing.
De wet, die sinds april 2024 van kracht is, maakt het volwassenen mogelijk om beperkte hoeveelheden cannabis te bezitten en te kweken voor eigen gebruik. De regelgeving was destijds een belangrijk speerpunt van de stoplichtcoalitie, maar blijft onderwerp van politieke en maatschappelijke discussie.
Politieke verdeeldheid over cannabisbeleid
Ondanks de steun onder de bevolking blijft de Duitse oppositie fel gekant tegen het cannabisbeleid. Vooral de christendemocratische CDU/CSU-fractie dringt aan op hervorming of zelfs volledige intrekking van de wet. Tino Sorge, de gezondheidsexpert van de CDU, noemde het cannabisbeleid begin maart een “gevaarlijke dwaalweg” en pleitte voor een terugkeer naar een streng verbod.
Aan de andere kant blijven voorstanders van legalisatie wijzen op de voordelen, zoals een afname van de illegale markt en een betere controle op de kwaliteit van cannabis. De coalitiepartijen benadrukken dat regulering een effectievere aanpak is dan criminalisering.
Toekomst van de Duitse cannabiswet onzeker
Hoewel de enquête uitwijst dat de meerderheid van de Duitsers de wet steunt, blijft de toekomst ervan onzeker. Maar er is ook voorzichtig goed nieuws.
In een eerste verkennend document, nog geen regeerakkoord dus, tussen de twee formerende partijen CDU/CSU en SPD, wordt cannabis niet genoemd.
De verwachting is dan ook dat de legalisatie niet zal worden teruggedraaid, maar ook niet zal worden uitgebreid.