- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Niet toestaan cannabiswinkels in een gemeente stimuleert zwarte markt

Niet toestaan cannabiswinkels in een gemeente stimuleert zwarte markt

Het zal je wellicht niet verbazen, maar nieuw onderzoek van Leafly onthult hoe sommige gemeenten in de VS de zwarte markt ondersteunen door geen cannabiswinkels toe te staan. Ook in Nederland staan 70% van de gemeenten geen coffeeshops toe.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

In alle staten die cannabis hebben gelegaliseerd, zijn er steden en gemeenten die weigeren cannabiswinkels (of coffeeshops zoals we ze kennen in Nederland) toe te staan, waardoor de zwarte markt zijn gang kan gaan, volgens een eerste in zijn soort rapport van Leafly (NASDAQ:LFLY).

Vorige week heeft Leafly een in zijn soort rapport rapport uitgebracht waarin de onbedoelde, schadelijke gevolgen worden beschreven die optreden wanneer lokale gemeenten ervoor kiezen om geen cannabiswinkels toe te staan ondanks dat de staat waarin ze liggen cannabis heeft gelegaliseerd. Het rapport is ontwikkeld in samenwerking met Whitney Economics en onthult de nadelige gevolgen van het niet toestaan van cannabiswinkels en onderzoekt waarom lokale regelgeving, en niet een lokaal verbod, de juiste manier is om met cannabis om te gaan.

Nieuw Leafly-rapport onthult hoe sommige gemeenten (per ongeluk) de illegale cannabismarkt ondersteunen

De legaliseringswetten voor cannabis in sommige staten staan ​​lokale gemeenschappen toe om specifieke regels vast te stellen binnen steden en gemeenten. In plaats van legale verkoop te reguleren op een manier die geschikt is voor hun gemeenschap, komt volgens het rapport steeds vaker voor dat lokale gemeenschappen geen cannabiswinkels toestaan, waardoor in feite een economische beschermingszone wordt gecreëerd voor de zwarte markt om hun zaken voort te zetten. Deze heropleving van het verbod op lokaal niveau bestaat zelfs in gemeenschappen die op staatsniveau overweldigend voor legale cannabis hebben gestemd.

“(…)De steden en gemeenten die cannabiswinkels niet toestaan, stemmen in wezen om hun lokale illegale cannabismarkten in bedrijf te houden”

“Dit rapport toont aan dat legale, gereguleerde cannabiswinkels illegale cannabis-dealers failliet hebben verklaard”, zegt Bruce Barcott in het persbericht, hoofdauteur van het rapport en hoofdredacteur van Leafly. “De angst voor lokale cannabiswinkels kan gekozen functionarissen ertoe aanzetten om cannabisbedrijven in hun steden te verbieden. Maar volwassenen in elke gemeenschap kopen en genieten al van cannabis, legaal of niet. De steden en gemeenten die cannabiswinkels niet toestaan, stemmen in wezen om hun lokale illegale cannabismarkten in bedrijf te houden.”

“Toegang en belastingen, dat zijn de sleutels tot de migratie van klanten naar de legale markt”, zegt co-auteur Beau Whitney in het persbericht, oprichter van Whitney Economics. “En op dit moment zien we de illegale verkoop van cannabis gestut door steden en gemeenten die legale cannabiswinkels niet toestaan.”

Naast het onbedoeld steunen van de illegale cannabis-dealers van hun stad, ontdekte het rapport dat als politici afzien van het toestaan van legale cannabiswinkels ze ook:

  1. Indirect volwassen consumenten aanmoedigen om illegale producten te kopen
  2. De volksgezondheid in gevaar brengen door de circulatie van niet-geteste producten toe te staan
  3. Illegale verkoop aan lokale tieners ondersteunen
  4. Lokale banen en belastinginkomsten afwijzen
  5. Blijven vechten tegen een verliezende War on Drugs

Volgens het rapport voldoen de illegale straatverkopers in Californië nog steeds aan meer dan 50 procent van de vraag van volwassen consumenten naar cannabis, ondanks de legale markt die vier jaar geleden van start ging. Het is dan ook geen toeval dat 62 procent van de gemeenten van de staat geen cannabiswinkels toestaan.

Deze trend vindt ook plaats in nieuwe markten die zich afmelden voordat de verkoop begint. In New Jersey, waar eerder dit jaar de legale verkoop van cannabis begon, heeft 71 procent van de lokale gemeenten zich afgemeld voor legale verkoop van cannabis. Dat heeft de volwassen consumenten van de staat met weinig juridische opties gelaten. Met slechts één winkel voor elke 358.000 inwoners, beheersen illegale straatverkopers nog steeds meer dan 80 procent van de cannabismarkt. Ook in New York, dat cannabis legaliseerde in maart vorig jaar, hebben al meer dan 400 gemeenten aangegeven geen cannabiswinkels te willen.

Afmelden is geen stem tegen cannabis – het is een stem voor illegale dealers

Tegenwoordig leeft bijna 45 procent van de Amerikanen in een legale staat voor gebruik door volwassenen. In afwachting van goedkeuring van cannabis legalisatie referenda in november, zou tegen 2023 de helft van alle Amerikanen in een staat waar cannabis legaal is kunnen leven. In elke nieuwe legale staat zullen lokale functionarissen worden opgeroepen om cannabis te reguleren op een manier die geschikt is voor hun gemeenschap. Afmelden is geen stem tegen cannabis – het is een stem voor illegale dealers. Het rapport biedt dan ook een kritische gids voor die beleidsmakers om lokale regelgevende beslissingen te nemen op basis van onderzoek en door gegevens ondersteunde feiten.

Onderzoek ook relevant voor Nederland: 70% van de gemeenten verkiest zwarte markt boven coffeeshops

Het onderzoek is ook relevant voor Nederland, want zo bleek uit de jaarlijkse coffeeshopmonitor van Breuer&Intraval in opdracht van het WODC dat in ‘eind 2018 266 (70%) van alle 380 gemeenten een nulbeleid hebben (hier worden geen coffeeshops gedoogd), terwijl 12 (3,2%) gemeenten geen coffeeshopbeleid hebben. Er zijn 102 gemeenten (26,8%) met een gedoogbeleid voor coffeeshops.’

Meer dan 70% van de Nederlandse gemeenten verkiest dus de zwarte markt boven coffeeshops.

Het volledige Leafly Opt Out-rapport is hier te vinden.

- Advertentie -

Exit mobile version