- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Nieuw rapport Europees Drugsagentschap (EMCDDA) over cannabiswetgeving

Nieuw rapport Europees Drugsagentschap (EMCDDA) over cannabiswetgeving

Het Europees Drugsagentschap (EMCDDA) heeft een nieuw rapport gepubliceerd over cannabiswetgeving en de mogelijke impact op de volksgezondheid en veiligheid.

0
Europees Drugsagentschap (EMCDDA) publiceert een rapport over cannabiswetgeving en de mogelijke impact op de volksgezondheid en veiligheid
- Advertentie -

Een nieuw rapport van het Europees Drugsagentschap (EMCDDA) beantwoordt vragen over de regulering van cannabis in Europa, inclusief welke vormen van regulering worden overwogen en welke soorten cannabis gecontroleerd worden. Het rapport, getiteld “Cannabiswetten in Europa: vragen en antwoorden voor het beleid”, belicht belangrijke kwesties en veelgestelde vragen met betrekking tot cannabiswetgeving in Europa.

Het EMCDDA heeft het rapport gepubliceerd vanwege de snelheid en mogelijke reikwijdte van veranderingen in het cannabisbeleid en de potentiële impact ervan op de volksgezondheid en veiligheid. Het rapport, dat een update is van een beoordeling uit 2017, beschrijft de stand van zaken van het cannabisbeleid en de wetgeving in Europa, evenals de huidige benaderingen van regulering en controle. De focus van het rapport ligt voornamelijk op het recreatieve gebruik van cannabis en de voortdurende ontwikkelingen op dit gebied.

Nieuwe benaderingen voor de regulering van recreatief cannabisgebruik

Het rapport geeft een overzicht van enkele recente veranderingen in het cannabisbeleid in Europa. In de afgelopen 20 jaar is de algemene trend in nationale wetten in Europa geweest om de straffen voor kleine cannabisbezitsovertredingen te verminderen of zelfs te verwijderen.

Op dit moment introduceren of plannen vijf EU-lidstaten (Tsjechië, Duitsland, Luxemburg, Malta en Nederland) en Zwitserland nieuwe benaderingen om de levering van cannabis voor recreatief gebruik te reguleren.

Deze ontwikkelingen lijken vaak gebaseerd te zijn op beleidsbenaderingen die nu gevestigd zijn in Uruguay, delen van de Verenigde Staten en Canada.

Een uitdagend beleidslandschap

Het beleidslandschap rond cannabis wordt nog ingewikkelder doordat cannabisproducten steeds diverser worden, waaronder extracten en eetbare producten met een hoog THC-gehalte, evenals CBD-producten met een laag THC-gehalte.

Het rapport beschrijft hoe ontwikkelingen niet alleen plaatsvinden op het gebied van cannabis als recreatieve drug, maar ook op het gebied van de regulering van cannabis en cannabinoïden voor industriële, therapeutische, voedsel- of cosmetische doeleinden.

Herclassificatie van cannabis onder internationaal recht – nog steeds strikte controle

In december 2020 heeft de Commissie voor Verdovende Middelen van de Verenigde Naties, na een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gestemd om cannabis opnieuw te classificeren onder internationaal recht.

Hoewel cannabis en cannabisresin nog steeds onder Schema I van het Enkelvoudig Verdrag inzake Verdovende Middelen van de VN uit 1961 vallen (wat betekent dat ze onder strikte internationale controle blijven, zijn ze verwijderd uit Schema IV (waarin drugs worden vermeld die als meest gevaarlijk en met weinig of geen therapeutisch voordeel worden beschouwd).

Investeringen nodig in monitoring, onderzoek en evaluatie

Elke beleidsbenadering op het gebied van drugcontrole brengt potentiële kosten en voordelen met zich mee. Het begrijpen van hun belangrijkste doelstellingen, het kwantificeren van de kosten en voordelen en het meten van veranderingen in de loop van de tijd, vereist een robuust evaluatiekader, inclusief baselines. Dit rapport bekijkt de elementen die nodig zijn om dit proces te ondersteunen. Meer monitoring en onderzoek zijn ook nodig om de impact van beleidswijzigingen op de volksgezondheid, criminaliteit en openbare veiligheid te begrijpen. Het EMCDDA schrijft dat ze het gebruik, de levering en het beleid met betrekking tot cannabis nauwlettend zullen blijven volgen en betrouwbare informatie verstrekken over cannabisgerelateerde kwesties om op bewijs gebaseerd beleid en praktijken te informeren.

Directeur van het EMCDDA, Alexis Goosdeel, zei in een reactie: “Cannabis is een drug die al lange tijd de publieke opinie verdeelt en vandaag de dag nog steeds het onderwerp is van intense Europese en internationale discussies. Onze nieuwe analyse komt op een moment waarop de reikwijdte van het cannabisbeleid in Europa wordt verbreed en nu niet alleen de illegale controle van cannabis omvat, maar ook de regulering van cannabis en cannabinoïden voor therapeutisch en ander gebruik. Deze veranderingen benadrukken de noodzaak van voortdurende monitoring, onderzoek en evaluatie om hun mogelijke impact op de volksgezondheid en veiligheid volledig te begrijpen. Dit rapport bekijkt de elementen die nodig zijn om op bewijs gebaseerd beleid te ondersteunen in dit complexe domein”.

- Advertentie -

Exit mobile version