- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Columns Nieuwe column Gweedo: Power Plant

Nieuwe column Gweedo: Power Plant

Nieuwe column van Gweedo over vaporizers, batterijen en accu's gemaakt van de bast van de cannabisplant. Techniek en cannabis dus!

0
- Advertentie -

Techniek vind ik interessant, cannabis vind ik interessant. En als deze twee werelden samen komen, dan heb je mijn aandacht.

Ik ben al een tijdje in het bezit van een draagbare vaporizer. Zo’n kleine van Pax. Net iets groter dan een aansteker. De temperatuur kun je instellen. Er zit bluetooth op. Kortom een gadget die zijn werk heel goed doet. Ik sta er van te kijken hoe lang het apparaatje meegaat op een accu duur.

Wat is elektriciteit eigenlijk?

Om elektriciteit om te zetten in warmte is er relatief veel elektrisch vermogen nodig. Elektrisch vermogen (P, watt) is de uitkomst van de vermenigvuldiging van de spanning (U, volt) en de stroomsterkte (I, ampère).

Okay, ik snap het als jullie afhaken. Maar vergelijk een gloeilamp met een ledlamp. Stel, de gloeilamp en de ledlamp hebben dezelfde lichtopbrengst, dan verbruikt de gloeilamp een grotere stroomsterkte en vermogen. Want een deel van het elektrisch vermogen wordt omgezet in warmte, en niet in licht zoals bij de led lamp, die dan ook minder warm word. Dus die kleine vaporizer batterij van 5 volt moet voor langere tijd een grote stroomsterkte kunnen leveren om te kunnen verhitten.

Hoe hoger de opslag van energie en hoe sneller het op- en ontladen gaat, hoe beter het apparaat is

Batterijen, accu’s en condensatoren zijn eigenlijk een soort buffer om elektrische energie in op te slaan en ze bestaan in meerdere uitvoeringen. Deze energieopslag apparaten zijn niet meer weg te denken. Hoe hoger de opslag van energie en hoe sneller het op- en ontladen gaat, hoe beter het apparaat is. Een condensator die hier heel goed in is, noemen ze een supercondensator. Toepassingen hiervan zijn terug te vinden bij elektrische voertuigen, om de energie die vrijkomt tijdens het remmen op te slaan als elektrische energie. De medische industrie gebruikt het in defibrillatoren. Ze worden gebruikt voor de opslag van zonne- en windenergie. En in laptops, tablets, smartphones, gereedschappen etc.

Bij het maken van een supercondensator, of batterij, wordt Grafeen gebruikt. Grafeen word gewonnen uit grafiet, een vorm van koolstof. Omdat grafiet maar een klein gedeelte grafeen bevat zijn de productiekosten hiervan erg hoog. Daardoor is het erg duur om deze energieopslagapparaten te maken.

Supercondensator gemaakt uit de bast van de cannabisplant

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta, Canada, hebben een manier gevonden om uit de bast van de cannabisplant een materiaal te vervaardigen dat vergelijkbaar is met grafeen. Met dit materiaal hebben zij een supercondensator gebouwd die bijna drie maal krachtiger energie kan opslaan en leveren.

Met dit materiaal hebben zij een supercondensator gebouwd die bijna drie maal krachtiger energie kan opslaan en leveren.

Dit ten opzichte van de commerciële supercondensatoren die er nu zijn. Ook zijn ze bestand tegen bevriezing. Dus geen startproblemen voor auto’s meer na een nachtje vriezen. De cannabis condensator bevat ook geen giftig zuur meer, geen giftig afval voor ons milieu. Maar wel materialen die te hergebruiken zijn.

Door energieopslag apparaten te bouwen met supercondensatoren kunnen deze op den duur accu’s en oplaadbare batterijen in onze elektronica vervangen. Er zal een verandering plaatsvinden in hoe wij onze elektronica gaan toepassen. Razend snel je mobiel of je auto opladen. Apparaten die door hun accu omvang kleiner zijn. Apparaten die langer mee gaan. Je snapt het.

Omdat cannabis nog steeds in het grootste deel van de wereld verboden is, wordt er niet echt vaart gemaakt met deze technologie. Het rapport van de Universiteit van Alberta is in 2014 al naar buiten gebracht. Ik zal dus nog even moeten wachten op mijn ultra mini vaporizer die ik maar eens per week hoef op te laden.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.

- Advertentie -

Exit mobile version