‘Onsamenhangend en verward verhaal’ van Halsema over i-criterium in NRC interview

Overtuigend was Halsema in het NRC interview allerminst.

0

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema (GroenLinks), heeft zich in een interview met het NRC afgelopen vrijdag uitgelaten over het plan van de Amsterdamse driehoek om toeristen te gaan weren met het ingezetenencriterium (i-criterium) en de kritiek die daarop volgende. Een ‘onsamenhangend en verward verhaal’, aldus Derrick Bergman op Twitter.

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

‘Onsamenhangend en verward verhaal’ van Halsema over invoering i-criterium in Amsterdam

Overtuigend was Halsema in het NRC interview allerminst, zo merkte Derrick Bergman namens stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) op Twitter op.

Hij schreef: “Wat een onsamenhangend en verward verhaal van burgemeester Femke Halsema over het weren van buitenlanders uit de coffeeshops in Amsterdam, vandaag in NRC. Geen wonder dat ze de gemeenteraad niet weet te overtuigen.” En voegde daaraan toe: “NB: Amsterdam kan de maximale handelsvoorraad van coffeeshops helemaal niet verruimen, want dat is een landelijke richtlijn van het Openbaar Ministerie.”

Bijzonder is dat ze zelf ook zegt dat het i-criterium ‘een lelijk ding’ is en ze het zelf ook liever niet zou willen invoeren. Ook benadrukt ze nogmaals in het interview, net zoals eerder, dat ze het plan niet zal doordrukken als er geen meerderheid is in de gemeenteraad voor het plan.

Amsterdamse driehoek: eerst invoering i-ctierium, daarna regulering cannabismarkt

Met het uitgebreide plan van de driehoek dat 11 april j.l. is gepresenteerd zou toe worden gewerkt naar het regulering van de cannabismarkt. Onderdeel van het plan is echter wel dat totdat er daadwerkelijke regulering is, een i-criterium moet worden ingevoerd om eerst de markt te verkleinen. Waarna de markt zou zijn gereguleerd, zou wat betreft de driehoek het i-criterium weer kunnen vervallen.

Het i-criterium, waarvan de i staat voor ‘ingezetenen’ en ook wel bekend staat als de ‘wietpas’ in de volksmond, zou het voor toeristen niet meer mogelijk maken om de coffeeshop te bezoeken.

Het plan stuitte echter op veel weerstand, zo bleek uit onderzoek dat het niet de oplossing is voor het probleem. Ook schreef recentelijk de coffeeshopbond BCD een brief naar Halsema.