- Advertentie -
Home Coffeeshops Raad van State en bezwarencommissie kritisch op aanpassingen Apeldoorns coffeeshopbeleid

Raad van State en bezwarencommissie kritisch op aanpassingen Apeldoorns coffeeshopbeleid

De Raad van State en de bezwarencommissie van de gemeente zijn kritisch op aanpassingen aan het Apeldoorns coffeeshopbeleid, onderbouwing moet worden aangepast.

0
Raad van State
- Advertentie -

De gemeente Apeldoorn ligt onder vuur vanwege haar recente wijzigingen in het coffeeshopbeleid. Zowel de Raad van State als de gemeentelijke bezwarencommissie hebben stevige kritiek geuit op de manier waarop Apeldoorn de markt voor coffeeshops wil reguleren. De kern van het probleem ligt in de onderbouwing van het nieuwe beleid, dat volgens beide instanties onvoldoende is uitgewerkt.

Apeldoorn heeft ruimte voor vijf coffeeshops, waarmee vraag en aanbod in balans zijn, aldus alle betrokkenen. Dit zorgt ervoor dat illegale straathandel en overmatige drukte worden voorkomen, terwijl de kwaliteit van wiet en hasj beter kan worden gecontroleerd. Voor het exploiteren van een coffeeshop is een gedoogverklaring nodig, die jarenlang automatisch werd verlengd, mits de exploitanten zich aan de regels hielden.

Koerswijziging: driejarige gedoogverklaringen

Enkele jaren geleden besloot de gemeente echter haar koers te wijzigen. Omdat er meer interesse bleek te zijn in het exploiteren van coffeeshops dan er plekken beschikbaar waren, werd het recht op een gedoogverklaring als schaars recht beschouwd. Dit betekende dat de gedoogverklaringen voortaan voor slechts drie jaar zouden gelden, waarna de procedure opnieuw zou worden opengesteld zodat anderen ook een kans zouden krijgen.

Dit nieuwe beleid stuitte op verzet van bestaande coffeeshops, waaronder De Palm, die naar de rechter stapte om de wijziging aan te vechten. De Palm had voorheen een gedoogverklaring voor onbepaalde tijd, maar deze werd onder het nieuwe beleid teruggebracht naar drie jaar. De bezwarencommissie van de gemeente Apeldoorn was echter kritisch op deze wijziging. Hoewel ze het eens was met het principe van schaarse rechten, vond ze dat de gemeente onvoldoende had onderbouwd waarom de termijn van drie jaar was gekozen.

Raad van State stelt Power Flower in het gelijk

Naast De Palm ging ook coffeeshop Power Flower in beroep tegen de inperking van hun gedoogverklaring. De Raad van State draaide een eerdere beslissing van de gemeente en de rechter terug, waarin Power Flower niet ontvankelijk was verklaard. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de gemeente nu inhoudelijk moet reageren op de bezwaren van de coffeeshop.

Ondertussen presenteerde de gemeente in augustus een nieuw coffeeshopbeleid, waarin het principe van schaarse rechten volledig is losgelaten. Apeldoorn stelt tevreden te zijn over de huidige situatie en ziet geen noodzaak meer om de markt opnieuw open te stellen. De gemeente ontkent dat deze aanpassing het gevolg is van het advies van de bezwarencommissie.

Toekomstige gedoogverklaringen onder strengere voorwaarden

Mocht er in de toekomst een gedoogverklaring vrijkomen in Apeldoorn, dan zullen geïnteresseerden te maken krijgen met strengere toelatingseisen.

Kandidaten moeten een uitgebreid plan indienen dat onder meer ingaat op preventie, verkeersmanagement en communicatie met de buurt.

- Advertentie -
- Advertentie -

Exit mobile version