Tsjechische Robert Veverka en Legalizace ook in hoger beroep schuldig bevonden

Robert Veverka en Legalizace ook in hoger beroep schuldig aan ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’.

0
robert veverka tsjechische activist journalist
Robert Veverka, hoofdredacteur van het tijdschrift Legalizace. Foto via Cannabis Therapy magazine.
- Advertentie -

Eerder deze week is de Tsjechische activist en eindredacteur van het cannabis magazine Legalizace Robert Veverka ook in hoger beroep schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’ liet hij gisteren weten in een bericht op Facebook, nadat hij al eerder veroordeeld was in november 2021.

Robert Veverka en Legalizace ook in hoger beroep schuldig aan ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’

Hieronder volgt een vrije vertaling van zijn bericht:

Vers van de de pers: Magazin Legalizace verspreidde toxicomanie via de inhoud, bevestigt de rechtbank.

Met het vonnis van vandaag bevestigde de Landrechtbank Ostrava de conclusie van de districtsrechtbank Bruntál, dat ik het misdrijf van het verspreiden van toxicomanie heb begaan tijdens het publiceren van het tijdschrift Legalizace. Volgens een rapport van ČTK veranderde de rechtbank mijn voorwaardelijke straf naar een boete van 100.000 CZK, (4.281,16 Euro) voor de uitgever van het tijdschrift Legalizace werd de boete daarentegen verscherpt tot 150.000 CZK (6.421,74 Euro).

Wat betreft de precieze definitie van de akte en de rechtvaardiging van het vonnis, wachten we de schriftelijke voorbereiding af en na bestudering ervan zullen we samen met de advocaat beslissen of we de aanvraag van een vergunning benaderen. Ongeacht deze beslissing is de straf echter geldig.

De toekomst van het tijdschrift Legalizace is nog onzeker totdat ik de precieze definitie van mijn onwettig gedrag ken, d.w.z. waar precies en waarmee ik aan de ware essentie van de misdaad van het verspreiden van toxicomanie voldeed, het bestaan van het eerste tijdschrift over cannabis blijft in juridische limbo.

Het feit dat ik veroordeeld werd voor het publiceren van informatie over cannabis, blijf ik beschouwen als een systemische fout van de verspreiding van toxicomania paragraaf. Het is voornamelijk verouderde wetgeving die, gecombineerd met conservatieve opvattingen van cannabis en gebruikers daarvan, het verhaal in stand houdt dat informeren over cannabis of het ongeoorloofd gebruik ervan streng bestraft moet worden.

Ik ben er sterk van overtuigd dat het niet alleen mijn zaak zal helpen bij de langverwachte verandering in de drugswetgeving die vandaag wordt besproken op het hoogste politieke en deskundige niveau en zal leiden tot een definitief einde van de zinloze oorlog tegen drugs.

P.S. Als je het niet onverschillig tegenover het feit staat dat Tsjechische rechtbanken het recht op gratis verspreiding van informatie over cannabis beperken, kun je de zaak hier steunen: https://osvetanenizlocin.cz/podpora/ Elke steun wordt zeer gewaardeerd!

Tsjechië juist onderweg om cannabis te legaliseren

De timing van de rechtszaak is nogal bijzonder te noemen. Want Tsjechië is juist bezig om cannabis te legaliseren inclusief thuisteelt. Tweederde van de bevolking is voor, het zou 26-75 miljoen euro per jaar opleveren voor de staatskas en zelfs de nieuwe president van Tsjechië is voorstander van de legalisering van cannabis.

Cannabis Industrie Awards 2023