‘Weet wat er kan gebeuren!’ Dat is het motto van de nieuwe campagne over cannabis en verkeer van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). De stichting wil cannabisconsumenten bewuster maken en politici wijzen op de onrechtvaardige manier waarop de politie nu moet testen op cannabis.
De campagne is een vervolg op de cannabis en verkeer campagne die het VOC in 2017 lanceerde, het jaar dat de Wegenverkeerswet veranderde en de speekseltest zijn intrede deed in Nederland. De stichting VOC is groot voorstander van verkeersveiligheid. Het probleem met de huidige manier van testen is echter dat je ook positief kunt testen op THC (een van de werkzame stoffen in cannabis) als je niet meer onder invloed bent.
Rijvaardigheid
Volgens de politie kan de speekseltest positief uitslaan tot 14 uur ná consumptie van cannabis. Bij regelmatige consumptie is dat langer, tot wel veertig uur. Het effect van cannabis duurt echter maar een uur of vier. Wie op zondagavond een joint rookt, kan dus op maandagmiddag positief testen terwijl het effect al lang verdwenen is en de rijvaardigheid niet wordt beïnvloed.
Wie regelmatig cannabis consumeert zal altijd positief testen, ook na dagen van onthouding. De gevolgen van zo’n positieve test zijn fors, ook als de rijvaardigheid niet meer wordt beïnvloed; boetes van €850 tot €4500, celstraf tot 3 maanden en intrekking van het rijbewijs tot 5 jaar. Voor medicinale cannabisgebruikers bestaat geen standaarduitzondering.
Het VOC vraagt al jaren aandacht voor dit onderwerp bij politiek en media. De cannabis en verkeer werkgroep helpt mensen die in de problemen zijn gekomen na een positieve test en monitort de ontwikkelingen in binnen- en buitenland.
Advies grenswaarde THC
Het Nederlands Forensisch Instituut erkent de knelpunten in hun ‘Advies grenswaarde THC’ uit 2023. Het NFI adviseert de huidige grenswaarde van 3,0 microgram THC per liter bloed te verhogen naar 5,0. Dit advies is tot op heden niet gevolgd.
Dezer dagen krijgen alle 567 coffeeshops een doosje met posters en folders van de campagne. De stichting verspreidt ruim 2.000 posters en 175.000 folders door heel Nederland. De website www.cannabisenverkeer.nl is vernieuwd en aangevuld met tips, links naar onderzoek en de 10-delige videoserie ‘Dossier THC’, gemaakt door werkgroep lid Erik van der Vlist.
Het VOC pleit voor een eerlijke testmethode, waarbij de daadwerkelijke invloed op de rijvaardigheid leidend is. Voor medicinale cannabisgebruikers moet zo snel mogelijk een regeling komen; het Bureau Medicinale Cannabis heeft op dit punt verzaakt.
De overheid moet zich richten op voorlichting, niet op criminalisering. Nu steeds meer landen legaliseren, kan Nederland bij wetenschappelijk onderzoek naar cannabis en verkeer en eerlijkere testmethoden samenwerken met landen als Duitsland, Canada, Tsjechië, Luxemburg en Australië.