- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Analyses Analyse – De hasj van de toekomst is gearriveerd

Analyse – De hasj van de toekomst is gearriveerd

In deze analyse doet Mauro Picavet een boekje open waar we vandaan komen en waar de toekomst van hasj ligt.

0
evolutie hasj revolutie rosin drysift dry freezer
Traditionele ice-o-lator vs ice-o-lator met dry freezer vs ice-o-lator met dry freezer en eerder oogsten
- Advertentie -

De traditie van hasj maken gaat verder terug dan je aanvankelijk zou denken. Maar echte vooruitgang is pas geboekt in de afgelopen 30 jaar en dan vooral de laatste vijf. 30 jaar, omdat in 1994 voor het eerst de Pollinator werd gepresenteerd op de High Times Cannabis Cup in Amsterdam. Maar in de laatste vijf jaar, ging het ineens pas echt hard mede dankzij de legalisatie van cannabis in verschillende landen en staten in de Verenigde Staten. In deze analyse doe ik een boekje open waar we vandaan komen en waar de toekomst van hasj ligt.

Wat is hasj eigenlijk?

Hasj is een verzameling van resin (vertaald: hars) dat gefilterd is waardoor het bladmateriaal grotendeels of geheel wordt gescheiden van de psychoactieve bestandsdelen met daarin onder andere THC. Wat je krijgt is een vrijwel zuiver product. Vrijwel, want dat hangt sterk af van welke methode wordt gebruikt.

Voordat er machines zoals de Pollinator aan te pas kwamen, ging het allemaal met de hand

Voordat er machines zoals de Pollinator aan te pas kwamen, ging het allemaal met de hand. En dat doen ze nog steeds in hasj producerende landen zoals Marokko. Journalist Thijs Roes bezocht nog niet zo lang geleden de velden in Marokko en laat ook zien hoe de hasj wordt gemaakt in een reportage op YouTube. Maar om het kort samen te vatten: de planten worden gedroogd, waarna ze in een trommel met filter worden gestopt en letterlijk worden getrommeld met stokken totdat de hars zich heeft losgelaten. Wat je daarna hebt is een poeder-achtige substantie die kan verwerkt worden door het te persen in de bekende blokken hasj.

Hier zijn wel enkele problemen mee. Zo worden onder andere mannelijke en vrouwelijke planten niet van elkaar gescheiden, waardoor het uiteindelijke product meestal niet zuiver het soortje is wat ze claimen. Daarnaast is er simpelweg ook veel opstuivend zand in Marokko wat bij ieder deel van het proces kan binnendringen waardoor je ook zand in je hasj krijgt. Verder is alles illegaal en is er dus geen regulering die bijvoorbeeld voorziet in hygiëne. Contaminatie is daardoor gebruikelijk bij hasj uit landen als Marokko. Recentelijk kwam bijvoorbeeld uit een onderzoek dat 88% van de geteste hasj in Spanje sporen van de E.coli bacterie bevatte. Wel wil het land nu medicinale cannabis legaliseren, maar het wil helaas nog niet zo ver gaan om de hasjproductie te legaliseren.

Drysift

Het arbeidsintensieve deel van het proces met de trommel werd opgelost met de uitvinding van de Pollinator door Mila Jansen. Het zorgde daarnaast voor een opleving om ook buiten hasj-producerende landen hasj te produceren.

Wat je krijgt als resultaat is wat ze nu noemen drysift.

Ice-o-lator

Maar dat bleek nog maar het begin. Een van de volgende revoluties die plaatsvond was de toevoeging van ijswater (met ijsblokjes) aan de ronddraaiende machine.

De toppen en/of bladeren met trichomen werden in verschillende zakken geplaatst, waarbij iedere zak een ander filter heeft zodat je verschillende soorten kwaliteit ice-o-lator kan maken. Het proces werkt doordat THC niet oplost in water.

Het zorgt voor prachtige ronde, zachte, plakkerige balletjes waarbij vrijwel al het bladmateriaal achter is gebleven.

Ice-o-lator + dry freezer

Zijn we er dan al? Nee, want er volgde een nieuwe revolutie.

De ice-o-lator die werd gemaakt werd (en wordt) nadat het uit de zakken is gehaald buiten de koelkast een aantal dagen gedroogd totdat het water volledig was verdampt. Iemand bedacht dat je de ice-o-lator uit de zakken ook in een een zogenaamde dry freezer kan stoppen, waardoor het zijn lichte kleur behoud en de smaak ook anders is. Ik gebruik hier het woord anders, en niet beter, want dat is subjectief.

Het product wat je uiteindelijk krijgt is een verzameling van licht-kleurige kristallen van THC wat uitermate zuiver is.

Voor het eerst kwam deze techniek voorbij in Nederland in de HomeGrown Cup van 2018 en won daar ook direct de ice-o-lator categorie. Op YouTube laat hij overigens het hele dry freezer proces zien.

Ice-o-lator + dry freezer + vroeg oogsten

Pas twee jaar later zagen we de volgende revolutie. Wat je ziet op de foto hieronder namelijk is iets wat veel weg heeft van een concentraat, maar toch is het hasj. De planten worden namelijk extra vroeg geoogst wanneer de trichomen (de balletjes met THC) nog maagdelijk wit zijn. De rest van het proces is vrijwel hetzelfde als de dry freezer methode, die ook hier wordt toegepast. Het eindresultaat is een loepzuiver product dat op zichzelf zo instabiel is dat het vloeibaar kan worden. En daarmee is het te dabben, oftewel als concentraat te verdampen.

Hasj in het wietexperiment / wietwet

Het komt er dus op neer dat we ook deze producten kunnen produceren, ook al zouden we geen oplosmiddel (BHO of CO2) of zonder oplosmiddel (Rosin, door middel van een pers en hitte) zouden mogen toepassen in het verwerkingsproces in Nederland bij de wietproef of als de Wietwet wordt goedgekeurd. Wel heeft het even tijd nodig om het proces te leren, maar wat je krijgt heeft het potentieel om de geïmporteerde hasj snel te doen vergeten. En verder is het natuurlijk de vraag hoe de hasjproductie zich evoluteerd naarmate het op steeds meer plekken in de wereld legaal wordt. Ik kijk er naar uit in ieder geval!

- Advertentie -

Exit mobile version