- Advertentie -
Home Buitenland Nieuws Democratische Senatoren onthullen Cannabis Administration and Opportunity Act

Democratische Senatoren onthullen Cannabis Administration and Opportunity Act

De Cannabis Administration and Opportunity Act om cannabis te legaliseren in de Verenigde Staten is vandaag onthuld.

0
Cannabis Administration and Opportunity Act
- Advertentie -

V andaag onthulden de Democratische Senatoren, waaronder senaatsleider Chuck Schumer (D-NY), de Cannabis Administration and Opportunity Act om cannabis op een federaal niveau te legaliseren in de Verenigde Staten. Dat deden ze als eerste gisteren aan Marijuana Moment en later vandaag geven de Senatoren een persconferentie waarin ze tekst en uitleg geven.

Update 14 juli, 17.07: reactie Global Alliance for Cannabis Commerce onderaan toegevoegd.

Update 14 juli, 18.45: enkele verduidelijkingen m.b.t. complexe omschrijvingen.

Update 14 juli, 20:47: persconferentie heeft plaatsgevonden en is hieronder terug te kijken

Update 15 juli: toevoeging reactie High Tide onderaan toegevoegd

Cannabis Administration and Opportunity Act vandaag geïntroduceerd

Het 163 pagina’s tellende document is al dankzij Politico te lezen evenals een samenvatting. We wisten al grotendeels wat er in zou staan, bijvoorbeeld dat de wetgeving prioriteit geeft aan kleine bedrijven, met name die eigendom zijn van mensen uit gemeenschappen die het meest worden getroffen door een verbod, en zich richten op “gerechtigheid, gerechtigheid, gerechtigheid – evenals vrijheid.”

“Het gaat niet alleen om het creëren van een omgeving waarin staten legaliseren, het gaat om herstelrecht(…)”

Dat laatste is zeer belangrijk voor de meerderheidsleider in de senaat Chuck Schumer (D-NY), voorzitter van de Senaatscommissie Financiën Ron Wyden (D-OR) en senator Cory Booker (D-NJ). “Het gaat niet alleen om het creëren van een omgeving waarin staten legaliseren, het gaat om herstelrecht, en dat zijn een aantal dingen,” zei Booker in maart op een persconferentie. “Ten eerste: ervoor zorgen dat we strafbladen leeg maken. Praat niet over vrij gebruiken van cannabis door volwassenen zonder te praten over het leeg maken van strafbladen. Nummer twee, het belastinggeld – dit wordt een miljardenindustrie. Die belastinginkomsten moeten opnieuw worden geïnvesteerd in die gemeenschappen.”

Verder staat in de geïntroduceerde wetgeving de vereiste dat de procureur-generaal cannabis uit de Controlled Substances Act verwijdert binnen 60 dagen na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel.

Feedback verzamelen tot 1 september

Tot 1 september kunnen geïnteresseerde partijen feedback geven op het wetsvoorstel. Met name de volgende punten zouden het belangrijkste zijn volgens Marijuana Moment waar de Senatoren feedback op willen vergaren.

  • Het meten van de potentie van cannabisproducten, de overlap van definities voor hennep en cannabis, regelgeving voor synthetische THC, regelgevende verantwoordelijkheden voor verschillende federale agentschappen en financiering van activiteiten van de toezichthouder, de FDA.
  • Coördinatie van verantwoordelijkheden op federaal- en staatsniveau voor cannabis, waarbij de staat “primair rol heeft met betrekking tot cannabisregulering” en handel tussen staten onderling.
  • Evenwichtige inspanningen om de toegangsdrempels tot de cannabisindustrie te verminderen en tegelijkertijd de invloed van illegale cannabisexploitanten te verminderen.
  • Bepalen of cannabisproducten een premarket-review moeten ondergaan voordat ze op de markt worden gebracht.
  • Hoe om te gaan met internationale verdragsverplichtingen met betrekking tot cannabis.

Dat laatste is een puntje waar ook in Nederland nog altijd discussie over ontstaat wanneer de politiek het heeft over cannabis legaliseren. Maar niet onoverkomelijk: Canada ging beide landen immers al voor.

60 voorstemmers nodig in de Senaat

Om het wetsvoorstel wet te laten worden, hebben de Senatoren 60 stemmen nodig. Op dit moment hebben ze in hun eigen partij nog niet alle 50 Senatoren overtuigd en ze hebben dus ook een aantal Republikeinen nodig om de stemming te doen slagen.

Natalie Fertig, die onder andere voor Politico over cannabis schrijft, liet op Twitter weten: “Elke keer dat ik met Schumer, Wyden of Booker heb gesproken over de reis naar 60 stemmen, zeiden ze allemaal dat ze, zodra de wetstekst er was, konden beginnen met praten met hun minder overtuigde collega’s. Dus al dat werk – voor wetgevers en voor lobbyisten/advocaten – begint morgen (vandaag)”

Om het alllemaal rond te krijgen moeten ze Republikeinen overtuigen die niet houden van overregulering, belastingen, subsidies voor gelijke kansen en het schrappen van strafbladen. Terwijl dat bij progressieve Democraten juist niet zonder zal gaan.

Reactie Global Alliance for Cannabis Commerce

Via een persbericht liet de Global Alliance for Cannabis Commerce hun reactie weten:

De Cannabis Administration and Opportunity Act neemt de belangrijke stappen om cannabis volledig uit de Controlled Substances Act te halen, een federaal regelgevend kader toe te passen voor interstatelijke en internationale handel, en werkt aan het vergoeden van de schade aan gemeenschappen die schade hebben geleden door een verbod op cannabis.

De Global Alliance kijkt ernaar uit om samen te werken met de indieners van het wetsvoorstel om dit wetsvoorstel door het wetgevingsproces te loodsen.

Volgens GACC-president Rezwan Khan: “Schumer doet precies dat: de weg wijzen voor een betere weg voorwaarts voor de miljoenen Amerikanen – van consumenten, tot werknemers en bedrijven – die worden getroffen door het cannabisverbod. De tijd voor leden van het Huis en Senaat om het verbod te beëindigen is dit congres.”

Sam Rodriguez, oprichter van de GACC, voegde hieraan toe: “Het regelgevingskader is gebaseerd op sterke economische principes van eerlijkheid en rechtvaardigheid, waarbij gebruik wordt gemaakt van diens gezamenlijke missie om innovatie en sociale vooruitgang te stimuleren.”

“Schumer heeft een status-quo geërfd waar kleine Amerikaanse cannabisbedrijven worden gemarginaliseerd en grote buitenlandse bedrijven voorrang krijgen op het gebied van bankieren, belastingen en intellectuele eigendomsrechten”, zei GACC-bestuurslid Moe Asnani. “Als immigrant van de eerste generatie ben ik blij te zien dat de meerderheidsleider van de senaat de eerste stappen zet om Amerikaanse cannabis van eigen bodem te verbeteren.”

High Tide (NASDAQ:HITI), dat ook actief is in Nederland na de overname van Grasscity, liet weten in een reactie: “Met achttien staten en Washington DC, die cannabis voor volwassenen al hebben gelegaliseerd en zevenendertig staten die dit voor medicinale cannabis hebben gedaan, heeft een meerderheid van de Amerikanen al toegang tot cannabis, zowel medisch als recreatief. Deze trend vertegenwoordigt een enorme kans voor onze e-commerceplatforms, ongeacht de federale legalisatie”, zegt Raj Grover, President & Chief Executive Officer van High Tide. “Terwijl ons team de voortgang van de CAOA en andere cannabishervormingsinitiatieven in het Congres volgt, zijn we bezig met verschillende gesprekken met potentiële partners om ervoor te zorgen dat High Tide klaar is om de verkoop van fysieke cannabis in de Verenigde Staten zo snel als federaal te beginnen. toegestaan”, voegde de heer Grover eraan toe.

- Advertentie -

Exit mobile version