- Advertentie -
Home Buitenland Nieuws Gevolgen 10 regels voor cannabis consumerende toeristen in Thailand

Gevolgen 10 regels voor cannabis consumerende toeristen in Thailand

Jef Martens schept duidelijkheid door de gevolgen te schetsen van 10 nieuwe regels voor cannabis consumerende toeristen in Thailand.

0
Thailand cannabis
- Advertentie -

Diverse media berichtten over een publicatie van het ministerie van volksgezondheid in Thailand. De publicatie van 23 december 2022 behandelt de 10 dingen die je moet weten als bezoeker van Thailand over cannabis.

Onduidelijke situatie

De situatie rondom cannabis in Thailand voor recreatieve doeleinden was onduidelijk. Men heeft de declassificatie van cannabis als narcoticum snel doorgevoerd in juni 2022. Aanvullende regels die consumptie en verkoop in goede banen moeten leiden zijn later geleverd. Ook zijn nog niet alle regels beklonken en loopt discussie tussen de verschillende provincies.

Het is nog onduidelijk of dit voor de verkiezingen van juni 2023 duidelijker wordt. Er is een wetsvoorstel in behandeling sinds 2019, maar of die voor de verkiezingen beklonken is? Minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul waarschuwt toeristen in elk geval, schrijft de Bangkok Post.

Wat nu in december 2022 bekend is geworden heeft betrekking op teelt, zaden, thuisteelt, verkoop en consumptie. De volgende regels zijn bekendgemaakt, zie onderstaande tabel. Het zorgt voor een kader waarmee de lokale autoriteiten in elk geval uit de voeten kunnen. Vooralsnog is het druk met honderden winkeltjes op trekpleisters als Khao San Road en geruchten over voornamelijk geïmporteerde cannabis uit Noord-Amerika.

Afspraak Regels
Cannabis toppen zijn geclassificeerd en gecontroleerd Verkoop is toegestaan aan personen boven de 20 jaar.

Consumptie is niet toegestaan voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Cannabis toppen mogen niet verkocht worden via automaten of online winkels.

Cannabis extracten zijn beperkt Extracten van cannabis met meer dan 0,2% THC en/of synthetische THC zijn niet toegestaan voor verkoop.
Producten die zijn toegestaan Zijn goedgekeurd door de Thai Food and Drug Administration. Medicinale cannabisproducten zijn verkrijgbaar bij publieke en private ziekenhuizen of klinieken en apotheken.

Ook worden er waarschuwingen geleverd.

Onderwerp Waarschuwing
Uitscheiding THC door het lichaam Verschillende eigenschappen van het lichaam beïnvloeden THC-verwerking en uitscheiding. Daaronder vallen genetische eigenschappen, geslacht, gewicht, vetpercentage en hoeveelheid beweging. Daardoor is het onvoorspelbaar hoeveel THC achterblijft na consumptie of toepassing.
Effecten op het lichaam en de geest Hoewel er enig bewijs is van medische voordelen door het toepassen van cannabis, kunnen er ongewenste effecten optreden. Door ongepaste consumptie kunnen lichamelijke prikkels anders worden verwerkt, gemoedstoestand omslaan en beweging gehinderd worden.
Toeristen U wordt verzocht de veiligheidsmaatregelen te volgen. Wanneer u weer naar uw thuisland reist, vergewis u er van wat de regels rondom consumptie en bezit van cannabis en cannabis gebaseerde producten zijn.

Het Medical Cannabis Institute heeft in opdracht van het ministerie van volksgezondheid de volgende infographic opgesteld (let op, dit is een link naar een Google Drive document van het Thaise Medical Cannabis Institute). Het bespreekt de 10 punten die je moet weten als bezoeker van Thailand. We noemen bewust niet alleen toeristen, want ook zakelijk gezien hebben deze regels impact.Voor uw gemak zijn de 10 punten vertaald in de onderstaande tabel. Voor de duidelijkheid, Supscore noch cannabisindustrie.nl kan geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de juistheid van deze vertaling voor rechtsgeldige doeleinden.

Punt Onderwerp Toelichting
01 Van en naar Thailand meenemen van plantdelen inclusief zaden zijn niet toegestaan Enkel lokale cannabisplantensoorten zijn ontheven van de regels rondom narcotische drugslijsten. Geimporteerde cannabis planten(delen) worden nog steeds gezien als narcotica. Het importeren van cannabiszaad vereist een goedkeuring van het ministerie van landbouw.
02 (Thuis)teelt is legaal wanneer dit is aangemeld bij de Thaise FDA via de Plook Ganja applicatie of de website. Registratie is verplicht. De cannabisplant is sinds 9 juni 2022 van de lijst van narcotische middelen gehaald. Sinds dat moment is teelt toegestaan, onder voorwaarde dat de overheid een melding via de applicatie ‘Plook Ganja’ ontvangt of via de website.
03 Cannabis toppen gebruiken voor onderzoek, export, verkoop en commerciële verwerking vereist een officiële licentie. Volgens de berichtgeving vanuit het ministerie van volksgezondheid zijn cannabis toppen geclassificeerd als een gereguleerd kruidenmiddel. Commerciële toepassing, inclusief gratis uitdelen als promotioneel middel vereist goedkeuring. Deze kan aangevraagd worden bij het departement van Traditionele Thaise en alternatieve medicijnen.
04 Personen onder de 20 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen niet zonder medisch toezicht cannabis toepassen. Volgens de berichtgeving vanuit het ministerie van volksgezondheid zijn enkele doelgroepen opgesteld. Deze doelgroepen wordt niet toegestaan om zelfstandig cannabis toe te passen om het risico op negatieve gezondheidseffecten te minimaliseren.
05 Bezit van een extract met meer dan 0,2% THC en synthetische THC vereist toestemming. Hoewel de cannabisplant niet als narcotica geldt, zijn extracten met meer dan 0,2% THC nog steeds geclassificeerd als narcotica in categorie 5. Synthetische THC is geclassificeerd als narcotica in categorie 1.
06 Voedsel met cannabis zijn verkrijgbaar in gelicenseerde restaurants. Volgens de voedselwetgeving zijn cannabis toppen niet toegestaan om toe te passen in enig gerecht of voedingsproduct. Andere delen van de plant dan de toppen kunnen worden toegepast. Horeca locaties moeten hun klanten vooraf melden dat er cannabis wordt gebruikt als ingrediënt. Ook is voorlichting en waarschuwing verplicht, vooral bij de doelgroepen onder de 20 jaar, bij zwangerschap en bij borstvoeding. Consumenten (toeristen) dienen zich te informeren of er cannabis wordt gebruikt als ingrediënt als daar twijfel over kan bestaan.
07 Goedgekeurde cannabis gezondheidsproducten zijn beschikbaar via specifieke locaties. Cosmetische producten die te verwijderen zijn, voedingssupplementen en kruidenbereidingen mogen een bepaalde gelimiteerde hoeveelheid ingrediënten bevatten van de cannabisplant, Cannabidiol (CBD), hennepzaadolie en extract. Cannabis toppen zijn niet toegestaan als ingrediënt. Het kopen van plantenmedicijnen met cannabis extract vereist een doktersrecept. Traditionele cannabisbereidingen zijn beschikbaar bij overheidsziekenhuizen, privé klinieken en apotheken.
08 Cannabis roken is verboden in publieke ruimten, waaronder scholen en winkelcentra. Volgens de berichtgeving vanuit het ministerie van volksgezondheid is het roken van cannabis in het openbaar strafbaar. De strafmaat is een gevangenisstraf tot drie maanden cel, een boete tot 25.000 Thai Baht (~ €700) of een combinatie van beide strafmaatregelen.
09 Bestuur geen voertuig na cannabis consumptie. Cannabis kan invloed hebben op het inschattingsvermogen, beoordelingsvermogen, motorische functies en reactietijd. Deze effecten kunnen optreden binnen 30 minuten tot 2 uur en kunnen tot 24 uur duren. Besturen van een voertuig binnen deze periode kan leiden tot ongelukken.
10 Mensen met serieuze bijwerkingen na consumptie van cannabis zouden zich snel moeten melden bij een arts. Bekende bijwerkingen zoals een droge mond, dorst, duizeligheid, loomheid of veranderingen in bloeddruk kan tegengegaan worden door water te drinken en uit te rusten.

Heftige bijwerkingen zoals een hartaanval, onregelmatige hartslag, pijn in de borst, syncopie en heftig braken vereisen directe medische zorg door artsen.

 

Commentaar

Hoe de situatie zich verder ontwikkelt houden we dus in de gaten. Vanaf het bekendmaken van de 10 regels voor toeristen is er in elk geval meer duidelijkheid. Dat betekent dat cannabistoerisme in elk geval aan enige banden is gelegd.

Ook wil ik nogmaals onderstrepen dat er vaak onduidelijkheden blijven in de regels – bijvoorbeeld dat iemand aanstoot kan nemen aan de geur van verbrande cannabis. Als er een klacht komt is degene die deze geur veroorzaakt strafbaar. Dat kan wederom leiden tot taferelen die voorkwamen op ‘feesteiland’ Koh Pan Ngan– waarbij lokverkopers van drugs werden ingezet die een premie ontvangen bij het aangeven van toeristen die in overtreding zijn.

De zakelijke partijen zullen zich in elk geval moeten inspannen om te voldoen aan de eisen het papierwerk op te gaan stellen mocht je willen gaan handelen in Thailand.

- Advertentie -

Exit mobile version