- Advertentie -
Home Buitenland Nieuws Handel en verkoop van HHC (Hexahydrocannabinol) in Oostenrijk verboden

Handel en verkoop van HHC (Hexahydrocannabinol) in Oostenrijk verboden

Het ministerie van Volksgezondheid van Oostenrijk heeft HHC geclassificeerd als een nieuwe psychoactieve stof.

0
Hexahydrocannabinol HHC
Structuur weergave van HHC (Hexahydrocannabinol)
- Advertentie -

Sinds 23 maart is Hexahydrocannabinol, beter bekend als HHC, geclassificeerd als een nieuwe psychoactieve stof in Oostenrijk waardoor de handel en verkoop is verboden, maar het bezit en consumptie niet.

HHC (Hexahydrocannabinol) handel en verkoop in Oostenrijk verboden sinds 23 maart, maar het bezit en de consumptie niet

Als HHC rechtstreeks uit de wietplant wordt gewonnen, valt het onder de Narcoticawet in Oostenrijk. Maar vrijwel alle HHC wordt synthetisch geproduceerd en is inmiddels door het ministerie van Volksgezondheid opgenomen in de Nieuwe Psychoactieve Stoffen Verordening (NPSV) omdat er ‘een gebrek aan wetenschappelijke gegevens over mogelijke gezondheidsgevolgen van consumptie’ zijn.

Alle synthetisch vervaardigde HHC-producten vallen daardoor sinds 23 maart onder de Wet Nieuwe Psychoactieve Stoffen. Daarmee is de productie van en handel in synthetische HHC verboden in Oostenrijk. Bezit en consumptie blijven echter ongestraft. Deze aanpak beschermt volgens het ministerie de consument tegen mogelijke schade aan zijn gezondheid in de toekomst. Omdat er nog onvoldoende internationale wetenschappelijke kennis is over de korte- of langetermijneffecten van HHC.

“(…)Als nieuwe psychoactieve stof zal de productie van en handel in synthetisch geproduceerde HHC worden verboden totdat we voldoende kennis hebben van de gevolgen voor de gezondheid”

“Synthetisch vervaardigde HHC-producten worden in Oostenrijk steeds meer geconsumeerd en op de markt gebracht. Mogelijke gevolgen voor de gezondheid op korte of lange termijn zijn nog onbekend. Als nieuwe psychoactieve stof zal de productie van en handel in synthetisch geproduceerde HHC worden verboden totdat we voldoende kennis hebben van de gevolgen voor de gezondheid”, aldus minister van Volksgezondheid Johannes Rauch in een persbericht.

Met de opname van synthetisch vervaardigde HHC in de NPSV, is Oostenrijk gebaseerd op andere Europese landen en de aanbevelingen van gezondheidsexperts. In Finland is HHC al geclassificeerd als een nieuwe psychoactieve stof en dit wordt binnenkort verwacht in België en Hongarije. Ook in andere Europese landen wordt al gesproken over de toekomstige omgang met synthetisch vervaardigde HHC-producten.

In Nederland heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste’ afgeraden in januari eerder dit jaar om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.

Dat terwijl een Duitse politica opriep op Twitter om ook tot een dergelijk verbod over te gaan in Duitsland en om om cannabis te legaliseren om daarmee mogelijke gevaren zoals bij HHC te voorkomen:

De verkoop en productie van HHC zijn nu verboden in Oostenrijk – Duitsland moet dit voorbeeld volgen. De gezondheidsgevolgen van HHC zijn onvoorspelbaar. We moeten eindelijk Cannabis legaliseren om de basis voor gevaarlijke stoffen zoals HHC te elimineren!

- Advertentie -

Exit mobile version