- Advertentie -
Home Coffeeshops Onzeker of sluiting coffeeshop Cobra in Tiel standhoudt in rechtbank

Onzeker of sluiting coffeeshop Cobra in Tiel standhoudt in rechtbank

Binnen twee weken zal de rechter een besluit nemen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Coffeeshop Cobra in Tiel blijkt niet te veel wiet in de zaak te hebben gehad, tijdens een politie-inval eerder dit jaar. Dit maakte de Arnhemse bestuursrechter vorige week bekend tijdens een zitting tussen de gemeente Tiel en de eigenaar van de coffeeshop, Mohamed Adoui. De gemeente wil de zaak aan de Tolhuisstraat zes weken sluiten vanwege het overtreden van de handelsvoorraad, maar door de recente ontwikkelingen is het zeer twijfelachtig of de sluiting zal doorgaan.

Update, 5 april 2023:

De politie ging over tot controle toen een persoon met een grote tas om 09.30 uur naar buiten stapte. Die bevatte 140 gram softdrugs. En bij nadere inspectie lag er in een woning en garagebox aan de achterzijde, aan de Tolhuiswal, nog eens respectievelijk 145 en 750 gram. Voor de politie is dat één pot nat: allemaal bestemd voor coffeeshop Cobra en dus te veel.

“Ook wij hebben al gauw het drievoudige nodig om te verkopen”

Adoui legde volgens De Gelderlander de bestuursrechter uit dat die 500 gram voor vrijwel alle coffeeshops in Nederland te weinig is om de dag mee door te komen. “Ook wij hebben al gauw het drievoudige nodig om te verkopen.” Om aan die 1500 gram per dag te komen, moet de handelsvoorraad achter de toonbank dus minstens drie keer per dag worden aangevuld. “En dan komt er af en toe een leverancier, met zo’n bigshoppertas. Maar dat is dan niet míjn handelswaar en het ligt dus al helemaal niet als voorraad ín de coffeeshop”, verduidelijkte Adoui.

“(…)te grote hoeveelheden geeft veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld qua ripdeals”

De gemeente Tiel ziet de woning en garagebox op kleine afstand echter wel als onderdeel van de coffeeshop. “En te grote hoeveelheden geeft veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld qua ripdeals”, betoogde de jurist van de gemeente. Adoui zegt echter dat juist driemaal daags aanleveren van buitenaf meer risico’s heeft dan als iemand met honderden grammen steeds weer over straat moet.

De rechter lijkt vooral mee te voelen met de ondernemer en snapte ook wel dat die 500 gram maximale handelsvoorraad eigenlijk onwerkbaar is. De rechter vraagt zich af waarom de gemeente een zaak die geen overlast geeft, toch zou willen sluiten. “Dan kun je toch veel beter eenmaal daags 1500 gram laten afleveren, in plaats van drie keer daags 500 gram?”.

De jurist van de gemeente liet weten dat van sluiten ook een signaalwerking uitgaat. “De buurt heeft dan het idee dat wij de regels rondom coffeeshops serieus nemen.” Maar dat zou volgens de gemeente een te vaag signaal zijn, omdat er niemand woont in de woning waar de meeste wiet lag.

Binnen twee weken zal de rechter een besluit nemen.

- Advertentie -

Exit mobile version