- Advertentie -
Home Coffeeshops Plan ingediend voor opnieuw opening coffeeshop in Middelburg

Plan ingediend voor opnieuw opening coffeeshop in Middelburg

Echter zonder locatie, die toch echt van de aanvrager moet komen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Er is een plan ingediend om een coffeeshop te openen in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg twaalf jaar nadat de laatste coffeeshop zijn deuren sloot. Wel is het nieuwe gemeentebestuur vooralsnog terughoudend, bericht de PZC.

Brief gestuurd aan gemeente Middelburg om wederom coffeeshop te openen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de initiatiefnemer Jasper ten Kley: “Ik zie kinderen onder de 18 gemakkelijk aan zowel aan hard- als softdrugs komen zonder enige vorm van controle,” Hij vervolgt: “Ook merk ik dat Vlissingen (waar wel een coffeeshop is) te ver weg ligt van de bewoners van Middelburg en men gaat dichterbij op zoek om hun behoeften te kunnen aanschaffen.”

Volgens hem kan het openen van een coffeeshop zonder overlast, schrijft hij in de brief: “Hier is hoe: de bewaker/ordebewaker controleert de leeftijd van de klant en de klant mag naar binnen. In de winkel is een wachtruimte door middel van afzettingen. Hier vormt zich een soort ‘treintje’. Omdat de klanten binnen staan, vormt zich buiten geen overlast. De klant kan hierna zijn product kopen bij de balie die zich achter veiligheidsglas bevindt. Na het kopen kan de klant naar buiten om thuis zijn product te consumeren. Omdat men hier niet mag roken en de bewaker/ordebewaker hier buiten ook op let, vormt zich geen overlast.”

De locatie is alleen nog niet voor handen en zou vanuit de gemeente zelf moeten komen: “Wij zaten te denken dat door middel van een strakke uitstraling (zoals een apotheek) en zonder muziek wij een veilige plek te creëren waar men zijn/haar behoeften kan halen. Wij zouden ons heel graag ons aan de regels van de gemeente houden en graag tot een oplossing komen.”

Locatie zal toch echt van de indiener moeten komen

De briefschrijver zal echter toch echt zelf met een locatie moeten komen, iets wat de grootste horde is gebleken door de jaren voor het openen van een nieuwe coffeeshop: “De aanvrager moet zelf met een concrete vraag komen. Wij zullen die dan beoordelen conform de criteria die de gemeente daarvoor eerder heeft opgesteld, liet wethouder Jeroen Louws (GL/PvdA) weten aan de PZC.

“De gemeenteraad kan het initiatief nemen om het beleid te wijzigen”

Het huidige beleid is echter dat er geen coffeeshop geopend zal worden. Meerdere aanvragen zijn dan ook in het verleden afgewezen. Maar de vrij progressieve coalitie van GroenLinks/PvdA, LPM, D66 en ChristenUnie heeft er ook geen woord over gerept in het coalitieakkoord van 2022, waardoor je ook zou kunnen stellen dat het een vrije kwestie is.

De aanvraag is overigens nog niet officieel ingediend. Wanneer dit wel is gedaan, kan de gemeenteraad anders beslissen liet de wethouder weten aan de PZC: “De gemeenteraad kan het initiatief nemen om het beleid te wijzigen.”

Middelburg had ooit drie coffeeshops

Dat er geen coffeeshop te vinden is in de hoofdstad van Zeeland, mag gerust opvallend worden genoemd. Al is de coffeeshopdichtheid in heel de provincie niet erg groot te noemen. Alleen in Vlissingen (2), Goes (2) en Terneuzen (1) zijn er in totaal vijf coffeeshops te vinden. Op het hoogtepunt waren er ooit drie in Middelburg: Roxy, Sixty-Two en Pascha. Maar met in de invoering van het ingezetenencriterium (i-criterium) zijn ze een voor een dicht gegaan.

Wel heeft coffeeshop High Life uit Goes in 2017 een poging ondernomen om een coffeeshop te openen in Middelburg, maar die poging is onsuccesvol gebleken.

- Advertentie -

Exit mobile version