- Advertentie -
Home Wietproef Ik kocht als eerste legaal gekweekte wiet in Nederland: zo was mijn...

Ik kocht als eerste legaal gekweekte wiet in Nederland: zo was mijn 15 december 2023

Een extra lange column door Mauro over zijn ervaring als de eerste klant die legaal geproduceerde wiet kocht in Nederland.

0
Ik had de eer om de allereerste te zijn die legaal geproduceerde wiet in Nederland mocht kopen, en wel bij De Baron coffeeshop in Breda.
Ik had de eer om de allereerste te zijn die legaal geproduceerde wiet in Nederland mocht kopen, en wel bij De Baron coffeeshop in Breda. Afbeelding is uit de video van Jef Martens.
- Advertentie -

Toen mijn collega en vriend Derrick Bergman mij vroeg of hij mijn nummer mocht doorgeven aan de journalist die hij te woord ging staan voor het NOS journaal, zei ik aanvankelijk dat ik helemaal niet van plan was om te gaan naar het persmoment voor de start van de aanloopfase van het Experiment gesloten coffeeshopketen, want ik had ook ander belangrijk werk te doen.

Ik had het gevoel dat het wel goed zou komen en dat met Derrick en Jef Martens aanwezig, ik daar niet zo veel te zoeken zou hebben. Ik moest toch in Tilburg werken, dus ik kon later ook wel eens wat wiet gaan kopen.

Maar naarmate de week vorderde, bekroop mij steeds meer het gevoel dat ik bij dit historisch moment aanwezig moest zijn. Het zou immers toch niet de hele dag duren.

Samen met Derrick de trein in naar Breda in de vroege ochtend van vrijdag 15 december

En dus namen we de trein van kwart voor acht in Eindhoven naar Breda op 15 december om bij het officiële persmoment aanwezig te zijn bij coffeeshop De Baron.

We zaten echter nog maar net in de trein toen Jef al foto’s stuurde van de aankomst van de minister, de twee burgemeesters, en het transport met wiet. We vreesden al een beetje dat we het gemist hadden, maar bij aankomst iets na half 9 bij De Baron zagen we Jef Martens en veel journalisten naar binnen gluren.

Wachten met journalisten bij het officiële persmoment van de start van het wietexperiment bij coffeeshop de Baron in Breda.

Zo kon Derrick met zijn camera al vanaf buiten het menu zien, waarop rechts plaats was gemaakt voor de wietexperiment wiet. Netjes onderverdeeld in de drie telers stonden er 13 soortjes op de kaart. Variërend van 8 tot maximaal 11 euro per gram. Er waren echter nog geen edibles, voorgedraaide joints of hasj te bespeuren.

Legaal en illegaal geproduceerde wiet op het menu van coffeeshop De Baron in Breda.

Uiteindelijk zou Derrick toch naar binnen mogen (dat was aanvankelijk niet mogelijk) als schrijvende en fotograferende pers, om bij het moment te zijn dat de demissionaire minister Kuipers van VWS de doos met legaal geproduceerde wiet zou inscannen.

Met Jef en een aantal journalisten bleven we buiten wachten.

Lang wachten totdat Kuipers en de burgemeesters hun weg hadden vervolgd

Na het persmoment kwamen Kuipers en de burgemeesters van Breda en Tilburg, Paul Depla en Theo Weterings, naar buiten om interviews te geven. Derrick kon het niet laten om Kuipers toch een vraag te stellen, namelijk of hij zelf ook een zakje had gekocht. Maar hij antwoordde slim dat de coffeeshop pas om 11.00 open gaat, dus dat had hij niet gedaan.

Derrick kon het niet laten om Kuipers toch een vraag te stellen(…)

Na een behoorlijke tijd daar nog buiten te hebben gestaan, vervolgden de drie mannen hun weg en zijn wij binnen maar alvast een kijkje gaan nemen. Eigenlijk zou de shop dus pas om 11.00 open gaan, maar in de rookruimte van De Baron waren nog een aantal mensen, waaronder telers, coffeeshop ondernemers en journalisten.

Ik dacht toen wel een jointje op te kunnen steken, maar werd al snel gemaand om dat pas te doen na 11.00. Zo gezegd zo gedaan.

Daarna was het aftellen tot 11.00. Nog voordat het 11.00 was echter, stond Gweedo ineens naast me. Die had ik de vorige dag erover verteld, maar ik was toch even verbaasd hem te zien. Maar ook vooral blij om nog een bekend gezicht te zien.

Toen het één minuut voor 11.00 was, besloot ik maar eens bij de toonbank te gaan staan. Het zou een behoorlijk surrealistische ervaring worden.

Maar ik herinnerde me vooral de foto van de eerste klant in Colorado op 1 januari 2014. Die persoon wilde ik best zijn.

De eerste persoon die legale wiet koopt in Colorado op 1 januari 2014

De eerste klant die legaal geproduceerde wiet kocht in Nedderland

Bij de toonbank aarzelde ik eerst een beetje. Ik wist niet of ik de bestelling al kon uitvoeren. De budtender leek ook nerveus.

Een vaste klant van de winkel stapte als eerste naar voren, maar hij besefte dat hij geïnterviewd zou worden voor radio en televisie, dus ik vertelde hem dat ik dat graag zou doen. Ik werk al meer dan 10 jaar in de branche en ik vind het sowieso niet erg om met mijn gezicht en stem op het nieuws te komen.

Dus ik stapte naar voren en bestelde de RS11 van Aardachtig. Terwijl ik het bestelde, interviewde een journalist van NPO Radio 1 mij, wat het nogal lastig maakte (hier kan je het terugluisteren vanaf minuut 30). Maar ik ging gestaag verder met mijn bestelling.

Intussen maakte Jef de volgende beelden:

De budtender dacht dat ik klaar was en dat ik alleen dat ene grammetje wilde kopen, maar ik zei dat hij moest wachten. Ik wilde meer!

Dus kocht ik ook Pink Sandy en Limun Chullo van Aardachtig, Ice Cream Cake van Fyta en Wedding Cake van CanAdelaar.

Mijn eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.

Iedereen klapte en ik begaf me naar de (tabaksvrije) rookruimte om daar te gaan zitten en een pure joint van RS11 te draaien. Maar niet na inspectie van elke aankoop. Terwijl de camera voor het 8 uur journaal op mij gericht was, maar ook van andere media.

Ik zorgde er ook voor dat ik van elke aankoop een foto maakte.

Wat ik van de aangeschafte wiet vind

Over het algemeen is de wiet beter en goedkoper dan wat bij de meeste coffeeshops in Nederland wordt aangeboden. En misschien nog wel belangrijker: het is gegarandeerd schoon.

Fyta kweekt natuurlijk al veel langer, dus voor mij kwam hun wiet dan ook als beste uit de bus. Niet zo raar gezien het gebruik van de originele versie van Ice Cream Cake, maar ook hun Mimosa, Fritter Licker, Amnesia Core Cut en 3 Chems (die ik later ook te zien kreeg) en die er allemaal goed uitzagen en lekker en vertrouwd ruikten. Al deze soorten had ik ook al eerder gerookt.

Amnesia Core Cut, Mimosa en 3 Chems van Fyta.

Aardachtig had ook aardig veel mooie producten, maar ze zijn nog maar net begonnen. Idealiter kan je nog wat langer curen voor het verkocht moet.

De Permanent Laughter (Permanent Marker) op de foto hieronder ruikte het sterkst. Sterker dan de RS11, die heel fijn en schoon rookte.

Opvallend zijn ook de Blue Kushi (een Blue Zushi bag seed cut) en Pink Sandy (een Biscotti achtige bag seed cut).

Al met al een interessante keuze aan soorten.

Goed dat ze in glas zitten, ik cure ze zelf nog een tijdje verder, maar jammer dat er nog nodeloos veel plastic omheen zit. Maar ik heb me laten vertellen dat het niet de definitieve verpakking is.

Permanent Laughter van Aardachtig

CanAdelaar had wat problemen hoorde ik. Maar wat ik kocht ruikt naar de originele Wedding Cake cut.

Het zou in een kas zijn gekweekt zonder dat er kunstlicht werd gebruikt, begreep ik. Het ziet er dus niet zo goed uit als binnenwiet. Maar het is dan ook iets goedkoper dan de andere twee telers.

Wedding Cake van CanAdelaar

De aftermath: NOS Journaal, de Volkskrant, AFP

We zijn nog behoorlijk een tijdje gebleven en maar goed ook. Want zo kon Derrick de Associated Press tewoord staan, direct gevolgd door de concurrent AFP.

Ook zou de radio journalist nog een aantal keer terug komen met vragen, En Gweedo stond uitgebreid Trouw te woord. Ook de winnaar van De Groene Griffel 2023, Peter de Graaf van de Volkskrant, maakte een uitgebreide reportage. Gisteren heb ik de krant gekocht waar Gweedo en ik gemoedelijk naast elkaar zittend in staan.

En dan was er ook Omroep Brabant, en natuurlijk het 6 en 8 uur NOS journaal.

Concluderend

Al met al was het een unieke ervaring. Gelukkig ben ik toch maar mee gegaan! Want achteraf gezien had ik het voor geen goud willen missen.

Deze website is immers gestart op de dag dat de loting van het Experiment gesloten coffeeshopketen begon. En nu kon ik eindelijk zien, ruiken en proeven waar we al deze tijd over hebben geschreven.

Hier gaat het natuurlijk ook niet bij blijven. Van alle samples heb ik nog genoeg om foto’s van te maken en ik ben van plan nog heel wat content te gaan produceren. Dus stay tuned…

- Advertentie -

Exit mobile version