- Advertentie -
Home Coffeeshops OM wil blowboot-zaak voor derde keer voor de rechter brengen

OM wil blowboot-zaak voor derde keer voor de rechter brengen

Het OM startte in 2010 een straf- en ontnemingszaak tegen de twee eigenaren en een bedrijfsleider.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaak tegen de blowboot in Almere voor de derde keer voor de rechter brengen. De zaak draait al ruim dertien jaar en het OM werd in 2021 voor de tweede keer niet-ontvankelijk verklaard door de rechter. Het OM vocht dit besluit van de rechter aan tijdens een hoger beroep in Leeuwarden.

Proces tegen de coffeeshop Blowboot loopt al ruim dertien jaar

De Blowboot, een drijvende coffeeshop in het centrum van Almere, had in 2008 en 2009 een te grote handelsvoorraad aan softdrugs, waarvan een deel bij een medewerker thuis lag. Het OM startte in 2010 een straf- en ontnemingszaak tegen de twee eigenaren en een bedrijfsleider. De winst zou bijna 5 miljoen euro zijn geweest.

Het OM werd in 2012 niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank in Lelystad. Het hof bepaalde later dat het OM wel ontvankelijk was en dat de rechtbank opnieuw naar de zaak moest kijken. Dit gebeurde in 2021. De rechtbank concludeerde voor een tweede keer dat het OM niet-ontvankelijk was. Het OM had onvoldoende aangetoond welk belang er nog was bij vervolging. Ook zou de redelijke termijn worden overschreden.

Complex proces

Het proces heeft veel vertraging opgelopen door een schikkingspoging van het OM. Na de terugverwijzing van de zaak door het hof in 2014 probeerde het OM tot een ‘buitengerechtelijke afdoening’ te komen met eigenaren. Uiteindelijk belandde de zaak in 2021 voor de tweede keer bij de rechtbank.

Het OM probeerde vrijdag het gerechtshof in Leeuwarden ervan te overtuigen dat het de eigenaren en bedrijfsleider wel mag vervolgen. “Het plegen van misdrijven mag niet lonen”, aldus aanklager Edith van Duijnhoven. Advocaat Gerard Spong, die het blowbootcollectief bijstaat, sprak andermaal van een “bejaarde zaak” met “stokoude feiten”.

Het OM stelt dat bij de onderhandelingen altijd open kaart is gespeeld, en de gerechtelijke weg bewandeld werd. Zo zou de rechter zich over een eventuele overeenkomst gaan buigen.

Een van de eigenaren liet aan Omroep Flevoland weten: “Ik kan niet meer uitleggen waarom ik hier ben”. Naast dat hij ook een coffeeshop heeft in Lelystad, is hij ook betrokken bij het Experiment gesloten cannabisketen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

- Advertentie -

Exit mobile version