- Advertentie -
Home Cannabisindustrie Columns Rijke mensen mogen wel wiet kweken, arme mensen mogen niet kweken

Rijke mensen mogen wel wiet kweken, arme mensen mogen niet kweken

Het is misschien wat simpel gesteld de titel van deze column, maar het is wel zo schrijft Mauro.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard
- Advertentie -

Terwijl we ons allen opmaken voor de eerste legaal geproduceerde wiet in Nederland dankzij het Experiment gesloten coffeeshopketen, blijft bij velen (vooral de consumenten) ook de vraag hangen waarom (al) rijke mensen doodleuk nog rijker kunnen worden doordat ze meedoen aan het experiment. Dat terwijl als je arm bent, of minderbedeeld, je nog altijd niet zelf mag kweken. Iets wat weer door mijn hoofd ging vorige week en ik toch even een column aan wil wijden.

Tot en met vijf planten mag je kweken in Nederland volgens een politierichtlijn, toch?

Het is misschien wat simpel gesteld de titel van deze column, maar het is wel zo.

Toch denken veel mensen überhaupt dat het kweken van cannabis voor persoonlijk gebruik beperkt tot en met vijf planten mag in Nederland. Echter is het alleen een politierichtlijn uit 2001 die dit zegt:

Bij een hoeveelheid van 5 planten of minder wordt aangenomen dat er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen. Deze situatie wordt gelijk behandeld als de situatie waarin wordt geconstateerd dat sprake is van een geringe hoeveelheid, bestemd voor eigen gebruik. In die gevallen volgt sepot met afstand, met als motief `gering feit’. Sepotcode: 40

Niet als je een huurder bent

Je zou kunnen denken: mooi, ik zet lekker vijf planten binnen of buiten in de tuin. Maar als je een huurder bent, of het nu sociale huur of private huur is, teken je zover ik weet altijd een contract waarin staat dat er nergens (ook niet buiten) wiet gekweekt mag worden. Niet een plant, niet vijf planten, gewoon geen.

Doe je het toch, kan je je huis uit worden gezet en met een beetje pech beland je ook op een zogenaamde zwarte lijst

Dat terwijl juist de mensen die geen huis kunnen kopen omdat ze het simpelweg niet (misschien wel nooit) kunnen betalen al minder welvarend zijn en daarom als ze cannabis willen roken uitkomen bij de voor hun vaak dure coffeeshop.

Doe je het toch, kan je je huis uit worden gezet en met een beetje pech beland je ook op een zogenaamde zwarte lijst (van de woningbouw) en kom je niet zomaar aan een nieuwe plek om te wonen.

Dat niet alleen, je burgemeester kan ook nog eens je huis op slot doen voor een bepaalde periode. Maar als je er toch al uit bent gezet maakt dat ook nauwelijks meer uit natuurlijk. Overigens kan de burgemeester ook een koophuis voor een bepaalde periode vergrendelen.

Ook met een landelijk uitgerold wietexperiment blijven we met gaten in het cannabisbeleid zitten

Maar rijke private investeerders en beursgenoteerde bedrijven mogen straks (of zijn al) onder tien verschillende paraplu’s gaan kweken voor het wietexperiment. Niet dat daarmee alles is opgelost.

In feite is het alleen maar legaal in de coffeeshop en zodra je de wiet over de drempel meeneemt naar huis, is het niet meer of minder legaal dan de coffeeshop wiet die je nu zou kopen. Ook mag het zeker niet meer zijn dan vijf gram (veel te weinig in mijn ogen) want meer kan voor grote problemen zorgen:

Bij hoeveelheden tussen de 5 en de 30 gram volgt bij ontdekking een strafrechtelijke reactie.

Laat staan het hebben van meer dan 30 gram, een hoeveelheid die je gewoon bij je mag hebben in de meeste Amerikaanse staten die cannabis hebben gelegaliseerd. In Colorado bijvoorbeeld, mag je tot 57 gram bij je hebben (dat geldt ook voor thuis). Nog steeds te weinig, want iedereen die wel eens een wietplant heeft gezien weet dat je er al snel meer dan 57 gram vanaf haalt.

Zelfs al zou het wietexperiment dus worden uitgerold over het hele land, blijven we zitten met gaten in het cannabisbeleid. Niet alleen politiek gezien, maar dus ook met dank aan de verhuurders.

Met onze stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod waar ik inmiddels alweer 7,5 jaar secretaris van ben, gaan we (na een korte zomerstop in augustus) weer aan de slag in september in ieder geval om ons voor deze onderwerpen hard te maken. Steun is welkom. Je kunt beginnen met eens mee te doen met een vergadering, de volgende is op 13 september online via Discord.

- Advertentie -

Exit mobile version