Braziliaans Hooggerechtshof decriminaliseert cannabisbezit voor persoonlijk gebruik

Cannabisbezit voor persoonlijk gebruik wordt een administratieve overtreding zonder juridische gevolgen in Brazilië na uitspraak Hooggerechtshof.

0
Brazilië industriële hennep medicinale cannabis wet
- Advertentie -

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft eerder deze week een baanbrekende beslissing genomen door het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren. Voortaan zal het bezit van kleine hoeveelheden cannabis worden beschouwd als een administratieve overtreding zonder verdere juridische consequenties. Deze stap markeert een significante verandering in het drugsbeleid van Brazilië en komt voort uit jaren van discussie en protesten.

De exacte hoeveelheid cannabis die iemand bij zich mag hebben, moet nog worden vastgesteld. Het blijft echter strikt verboden om cannabis te verkopen, wat betekent dat de handel in drugs nog steeds strafbaar zal zijn.

Gevolgen voor gevangenispopulatie

De decriminalisering van cannabisbezit zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de gevangenispopulatie in Brazilië.

Het land kent momenteel een gevangenispopulatie van ongeveer 840.000 mensen, een van de hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten en China. Veel van deze gevangenen zitten vast voor het bezit van kleine hoeveelheden drugs.

Door deze nieuwe maatregel zal het aantal mensen dat voor deze overtredingen wordt opgesloten waarschijnlijk afnemen, wat kan leiden tot een verlichting van de overvolle gevangenissen.

Massale protesten en regionale context

Deze beslissing komt niet lang na grootschalige protesten in Sao Paulo, waar duizenden mensen recent de straat op gingen om te pleiten voor de legalisering van cannabis. De roep om verandering werd krachtig ondersteund door demonstranten die de noodzaak van een herziening van het drugsbeleid benadrukten.

Met deze stap sluit Brazilië zich aan bij andere Zuid-Amerikaanse landen die eerder al het gebruik van cannabis uit de illegaliteit hebben gehaald.

Uruguay legaliseerde in 2017 het gebruik van cannabis volledig.

In Colombia, Ecuador en Peru is het bezit van kleine hoeveelheden cannabis toegestaan, hoewel de verkoop ervan verboden blijft.

Argentinië heeft een vergelijkbare situatie, waar het gebruik officieel illegaal is, maar in de praktijk nauwelijks bestraft wordt.

In Venezuela daarentegen blijft zowel de distributie als het bezit van cannabis strafbaar.