Buiten gekweekte cannabis stoot 50 keer minder CO2 uit dan binnenteelt volgens nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek benadrukt het milieuvriendelijke potentieel van de buitenkweek van cannabis en de rol van meststoffen bij THC-productie.

0
buitenwiet jaaroverzicht kalender organic earth
Foto: Organic Earth
- Advertentie - Cannabis zaden kopen voor 2025! Ontdek de beste selectie bij SuzySeeds – gefeminiseerd, autoflowering & meer. Snelle levering
- Advertentie -

Recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Agricultural Science and Technology, toont aan dat het kweken van cannabis in de buitenlucht tot wel 50 keer minder CO2-uitstoot genereert dan binnenteelt. Bovendien vermindert het de verzuring van de bodem en de vervuiling van waterwegen.

Volgens de onderzoekers van McGill University in Canada en de University of Michigan in de VS is deze kennis cruciaal voor producenten, consumenten en beleidsmakers in landen waar cannabis al is gelegaliseerd of binnenkort wordt gereguleerd. Hoewel eerdere studies zich vooral richtten op de medicinale toepassingen van cannabis, blijft de impact van de teelt op het milieu grotendeels onderbelicht.

Levenscyclusanalyse van cannabisteelt in Quebec

De wetenschappers voerden een levenscyclusanalyse (LCA) uit op cannabisplanten die over drie groeiseizoenen in Quebec werden gekweekt. Hierbij werden vijf milieufactoren beoordeeld: het opwarmingspotentieel van de aarde (GWP), eutrofiëring van mariene en zoetwateromgevingen, verzuring van terrestrische ecosystemen en de uitputting van fossiele en metalen bronnen.

Ondanks de voordelen van buitenkweek bleek dat het gebruik van potgrondmedia, voornamelijk turf, een aanzienlijke milieu-impact had. Dit droeg tussen de 65 en 75% bij aan de totale CO2-uitstoot van de onderzochte kweekmethoden. De onderzoekers suggereren dat hergebruik van potgrond een belangrijke strategie kan zijn om de milieu-impact te verlagen.

Meststoffen spelen cruciale rol bij THC-productie

Een opvallende bevinding was dat een specifieke meststofformulering met weinig stikstof en veel kalium (L+) de THC-productie met 30% verhoogde. De planten die met deze meststof werden behandeld, bereikten een THC-gehalte van 15%, tegenover de standaard 10% bij andere behandelingen.

Volgens Vincent Desaulniers Brousseau, promovendus aan McGill University, ondersteunt dit eerdere studies waaruit bleek dat stikstofgebrek de aanmaak van cannabinoïden stimuleert. Het unieke aan dit onderzoek is echter de rol van kalium in dit proces. Bovendien had de L+ formule de laagste koolstofvoetafdruk van alle onderzochte meststoffen, wat suggereert dat een overstap naar stikstofarme en kaliumrijke bemesting niet alleen het THC-gehalte verhoogt, maar ook de milieu-impact van cannabisproductie kan verminderen.

- Advertentie -
- Advertentie -