Maastrichtse coffeeshopeigenaar Pieter Arends overleden op 71-jarige leeftijd

Arends overleed op 18 juni, slechts één dag na de start van van de overgangsfase van het wietexperiment in Maastricht.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Pieter Arends, de markante eigenaar van de iconische coffeeshop-boot Smoky aan de Maaskade in Maastricht, is op 71-jarige leeftijd overleden schrijft het lokale medium De Nieuwe Ster. Arends overleed op 18 juni, slechts één dag na de start van van de overgangsfase van het wietexperiment in Maastricht. Een bijzonder moment, gezien zijn jarenlange inzet voor de legalisering van wiet.

Al in 2007 pleitte Arends voor de legale teelt van wiet. Advocaat André Beckers herinnert zich zijn visie: “Tijdens het Coffeecorner-plan in Maastricht stelde Pieter voor om de hele keten te sluiten. Als de verkoop wordt gedoogd, zorg dan ook voor legale teelt. Dan kan iedereen daarop toezien en kunnen ondernemers belasting betalen.”

Deze principiële en visionaire houding typeerde Arends, die zijn coffeeshop niet alleen als bedrijf zag, maar als middel om maatschappelijke verbeteringen door te voeren.

Een bekende naam in Maastricht

Pieter Arends was geen onbekende in Maastricht. Zijn vader, mr. P.J. Arends, bekleedde de functie van commissaris bij de gemeentepolitie. Pieter Jr. volgde een ander pad en begon zijn carrière in de cannabissector.

Samen met Marc Josemans, met wie hij bijna 15 jaar in het bestuur van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) zat, speelde Arends een cruciale rol in de organisatie.

Josemans herinnert zich hem als een man van weinig woorden, maar veel daden: “Hij stond achter zijn idealen en dat moet ook wel als je in die tijd in het bestuur zat van de VOCM. Het was een compleet andere tijd, we waren roependen in de woestijn.”

Strijd voor regulering en tegen drugsoverlast

Tijdens hun bestuursperiode bij de VOCM waren Arends en Josemans vaak in het nieuws vanwege de aanhoudende pogingen van het stadsbestuur om de drugsoverlast in Maastricht aan te pakken. Arends en Josemans bepleitten consequent de regulerende functie van coffeeshops en waarschuwden dat het aan banden leggen of sluiten van deze shops zou leiden tot een toename van straathandel en de bijbehorende problemen.

De VOCM voerde diverse rechtszaken om de positie van coffeeshops te verdedigen, waarbij advocaat André Beckers vaak betrokken was. Samen bouwden ze een schat aan kennis op over softdrugs en de bijbehorende wetgeving. Hun expertise en overtuigingskracht maakten hen tot veelgevraagde gesprekspartners voor journalisten en beleidsmakers.

Pieter Arends werd afgelopen dinsdag gecremeerd.