Vanaf 1 januari onderwerpt de gemeente Enschede aanvragers van risicovolle vergunningen aan een strenger integriteitsonderzoek volgens de Wet Bibob. Naast financiële en strafrechtelijke controles wordt ook het persoonlijke ‘levensgedrag’ van aanvragers beoordeeld. Dit geldt onder andere voor horecagelegenheden, coffeeshops, seksinrichtingen en vechtsportevenementen. De burgemeester bepaalt wat als slecht levensgedrag wordt gezien, met nieuwe beleidsregels als leidraad.
Specifieke regels voor coffeeshops
Voor coffeeshops gelden extra maatregelen.
Vanaf het nieuwe jaar moeten deze vergunningen elke vijf jaar worden vernieuwd, inclusief een Bibob-onderzoek en beoordeling van levensgedrag. Hiermee wil de gemeente grip houden op wat zij ziet als een “criminogene positie” van coffeeshops. Aan de vergunning kunnen specifieke voorschriften worden verbonden, zoals verplichte deelname aan voorlichting of het bestrijden van drugsgerelateerde overlast.
De gemeente verlaagt ook het maximumaantal coffeeshops in de stad van negen naar acht, waarvan maximaal zeven binnen het stadscentrum. Door overgangsrecht blijven bestaande shops voorlopig open, maar nieuwe vergunningen worden niet verstrekt.
Geen strafblad nodig voor afwijzing
De nieuwe regels gaan verder dan alleen strafrechtelijke veroordelingen.
Ook als een rechtszaak is geseponeerd, kan een aanvraag worden afgewezen. Gedragingen van meer dan vijf jaar geleden worden meestal niet meegewogen, tenzij sprake is van een patroon van recidive.
Hiermee wil de gemeente voorkomen dat exploitanten met discutabel gedrag vergunningen krijgen die de openbare orde en veiligheid kunnen schaden.