Zorgen bij burgemeester Bruls (Nijmegen) over voortgang wietexperiment

Burgemeester Bruls heeft zijn zorgen geuit tijdens een raadsvergadering in Nijmegen over de voortgang van het wietexperiment.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

De geplande overgang van coffeeshops naar het exclusieve gebruik van legaal geteelde cannabis is uitgesteld. Dit besluit is genomen vanwege de langzame voortgang van het wietexperiment, waarbij momenteel slechts drie van de tien telers actief zijn. Deze vertraging zorgt voor onrust, vooral bij burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Bruls, die eerder kritisch was over de proef, benadrukte zijn ongerustheid tijdens een raadsvergadering in Nijmegen: “Ik hoop echt dat ik daar gerustgesteld word. Om toch concreet te krijgen wanneer we gaan starten.”

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat coffeeshops in tien deelnemende gemeenten, waaronder Nijmegen en Arnhem, vanaf 16 september 2023 alleen nog legaal geteelde cannabis zouden verkopen.

Echter, de overgangsperiode is verlengd vanwege het beperkte aanbod en de tegenvallende kwaliteit van hasj.

Ministerie kan geen startdatum geven voor wietproef

Een woordvoerder van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Justitie en Veiligheid liet weten dat het moeilijk is om op dit moment een nieuwe startdatum vast te stellen. “Er zijn op dit moment tien telers aangewezen en die zijn allemaal bezig met telen of om zich voor te bereiden op de start van de teelt”, aldus de woordvoerder. Het probleem ligt volgens de woordvoerder niet bij de zoektocht naar nieuwe telers, maar bij de voortgang van de huidige producenten.

Hoewel de kwaliteit van de geteelde wiet als goed wordt beschouwd, blijft de hasj achter in kwaliteit. Coffeeshophouders willen pas overstappen naar uitsluitend legaal geteelde producten wanneer er voldoende aanbod en diversiteit is. De start van de proef, die nu op zijn vroegst in 2025 wordt verwacht, hangt af van de voortgang van de vierde en vijfde teler.

Onrust bij betrokkenen, maar geen volledige mislukking

Burgemeester Bruls geeft aan dat hij ‘met de week onrustiger’ wordt, maar ziet het experiment nog niet als een mislukking: “Het is aangekondigd in een regeerakkoord uit 2017. En dan stopt het op de producenten, dat is al jaren een probleem. Als er dan geen concrete data worden genoemd over wanneer het produceren wel gebeurt, heb ik daar zorgen over.”

Ook het Coffeeshop Platform Nijmegen (CPN) steunt het besluit om de proef uit te stellen. Voorzitter Stan Esmeijer benadrukte dat het belangrijk is om pas over te stappen wanneer de kwaliteit van het aanbod voldoet aan de eisen. “Het zou een totale mislukking zijn, als het er nu doorheen was gedrukt”, aldus Esmeijer.

Bruls hoopt desondanks dat de proef begin 2025 van start kan gaan: “We hebben er zoveel in geïnvesteerd. Het is de grootste verandering in het softdrugsbeleid sinds de jaren 70. Ik hoop natuurlijk niet dat het experiment mislukt.”