De Berlijnse wijken Friedrichshain-Kreuzberg en Neukölln willen volgend jaar een pilot starten om cannabis voor recreatieve doeleinden via speciaalzaken te verkopen. Het project, dat wetenschappelijk wordt begeleid, richt zich op gereguleerde verkoop aan inwoners van de twee wijken. Geïnteresseerde kopers moeten zich registreren en deelnemen aan een wetenschappelijke studie, zo maakten de districten vorige week woensdag bekend.
Heute wurden Pläne für Modellprojekte in zwei Berliner Bezirken vorgestellt.
“Verordnung soll kommen, noch im Dezember, vielleicht sogar noch heute.”, sagt Clara Herrmann von den Grünen Friedrichshain-Kreuzberg.#Säule2Jetzt #CemAmZug @cem_oezdemir pic.twitter.com/qU5HD5ZnvC
— Hanfverband (@hanfverband) December 11, 2024
Registratie en wetenschappelijke begeleiding
Een van de voorwaarden voor deelname aan het project is dat klanten woonachtig zijn in Friedrichshain-Kreuzberg of Neukölln. Daarnaast dienen zij deel te nemen aan de studie die de effecten van gereguleerde cannabisverkoop onderzoekt. Registratie is verplicht om toegang te krijgen tot de speciaalzaken waar de producten worden verkocht.
De verkoop wordt uitgevoerd door een commercieel bedrijf dat cannabis legaal inkoopt bij producenten in Duitsland of uit het buitenland. Dit bedrijf verkoopt het product vervolgens aan geregistreerde consumenten in de betrokken wijken.
Samenwerking tussen wetenschap en overheid
De Humboldt-Universiteit van Berlijn, de districten Friedrichshain-Kreuzberg en Neukölln, en het bedrijf Sanity Group hebben vorige week woensdag een intentieverklaring ondertekend.
Deze samenwerking vormt de basis voor de aanvraag bij de federale overheid om het project te legaliseren.
De indiening van de aanvraag is inmiddels gedaan.
Pilotproject als voorbeeld voor andere steden
Als de federale autoriteiten goedkeuring geven, kan het project in de zomer van 2025 van start gaan.
De resultaten van het wetenschappelijke onderzoek kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het debat over de legalisering en regulering van cannabisverkoop in Duitsland.
Daarmee zou het project als voorbeeld kunnen dienen voor andere steden die soortgelijke initiatieven overwegen.
Regulerende autoriteit aangewezen, meer steden geïnteresseerd in pilots
De aankondiging volgde op dezelfde dag dat bekend werd dat het Duitse Federaal agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening is aangewezen als de bevoegde autoriteit voor dergelijke experimenten.
Eerder gaven Hannover en Frankfurt, evenals 25 andere Duitse steden, al aan interesse te hebben.