Duitse parlementariërs klagen het Beierse cannabisbeleid aan

Een partijoverstijgend bondgenootschap, bestaande uit leden van de SPD, FDP en die Linke, alsmede verschillende cannabisorganisaties, trekt aan de bel en hebben een klacht ingediend bij het Bayerische Verfassungsgerichtshof.

0
Duitse parlementariërs klagen het Beierse cannabisbeleid aan
Foto via Carmen Wegge op Twitter.
- Advertentie -

Terwijl de federale overheid in Duitsland de gedeeltelijke legalisering van cannabis heeft ingevoerd, blijft de deelstaat Beieren zich verzetten tegen een soepele invoering. Minister-president Markus Söder (CSU) gaf eerder al aan dat Beieren geen “kiffer-paradijs” zal worden. Met het in augustus ingevoerde Cannabisfolgenbegrenzungsgesetz (vrij vertaald Wet beperking gevolgen cannabis) wordt het gebruik van cannabis in onder meer openbare ruimtes, zoals terrassen en volksfeesten, sterk aan banden gelegd. Ook zijn er hoge boetes ingesteld voor overtredingen.

Deze restrictieve aanpak wordt echter niet door iedereen gesteund. Een partijoverstijgend bondgenootschap, bestaande uit leden van de SPD, FDP en die Linke, alsmede verschillende cannabisorganisaties, trekt aan de bel en hebben een klacht ingediend bij het Bayerische Verfassungsgerichtshof. “De Beierse staatsregering probeert met alle mogelijke middelen een progressief drugsbeleid te blokkeren”, aldus SPD-bondslid Carmen Wegge.

Nieuwe wet schendt Beierse grondwet en Duitse grondwet

Volgens de oppositiepartijen schendt de nieuwe wet zowel de Beierse grondwet als de Duitse grondwet.

Ze bekritiseren dat Beieren de bevoegdheid mist om dergelijke wetten in te voeren en dat de maatregelen de grondrechten van burgers onevenredig inperken. Carmen Wegge, die de aanklacht op woensdag in München heeft gepresenteerd, stelde: “De Wet beperking gevolgen cannabis is ongrondwettig en druist in tegen de beslissingen die op federaal niveau zijn genomen.”

Wegge schreef afgelopen donderdag op Twitter:

Wij klagen het repressieve drugsbeleid van Söder aan! 📣

Als brede partijoverschrijdende alliantie hebben we vandaag een rechtszaak aangespannen bij het Beierse Constitutionele Hof, waarin we het restrictieve drugsbeleid van Beieren aanvechten. Stel de deelstaatregering op de proef.

Ook Ateş Gürpinar, een gezondheidswoordvoerder voor Die Linke, uitte stevige kritiek. Hij benadrukt dat terwijl op het beroemde Oktoberfest alcohol ongecontroleerd wordt geconsumeerd, patiënten die medicinale cannabis gebruiken worden beperkt in hun gebruik: “Wij strijden gezamenlijk tegen deze ongelijkheid en hebben daarom deze klacht ingediend.”

Beierse regering houdt voet bij stuk

De Beierse minister van Volksgezondheid, Judith Gerlach (CSU), reageerde op de geplande klacht met vertrouwen: “Wij zijn ervan overtuigd dat het Beierse cannabiswet juridisch correct en noodzakelijk is,” aldus Gerlach. Ze benadrukt dat Beieren, ondanks de federale regelgeving, zich blijft inzetten om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van cannabisgebruik. “Vooral jongeren lopen extra risico, en daarom zullen wij onze restrictieve aanpak handhaven.”

Het federale cannabisbeleid, dat sinds april 2024 van kracht is, staat het bezit van kleine hoeveelheden cannabis toe voor volwassenen, evenals het thuis kweken van maximaal drie planten. Echter, in publieke ruimtes blijft het gebruik streng gereguleerd, vooral in Beieren, waar de staatsregering het beleid zo strikt mogelijk implementeert.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -