Vanaf vandaag is beperkt cannabisbezit en thuisteelt legaal in Duitsland

Een historische dag vandaag in Duitsland.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Vanaf vandaag, 1 april 2024, is het bezit van cannabis tot 25 gram in het openbaar en 50 gram thuis, evenals het hebben van drie cannabisplanten thuis, legaal in Duitsland. Een historische dag.

Bezit van cannabis tot 25 gram op straat en thuisteelt van 3 planten toegestaan in Duitsland

Vandaag is namelijk de cannabiswet (CanG) in werking getreden, nadat eerder de Bundestag en de Bundesrat akkoord waren gegaan met de wetgeving.

Hieronder volgt een korte opsomming van wat er zoal is toegestaan.

Bezit en consumptie van cannabis

De wet staat het bezit van cannabis tot 30 gram toe en het thuis kweken van cannabis tot 50 gram toestaan (eerder 25 gram).

Het bezit van een hoeveelheid tussen 25 en 30 gram wordt als overtreding beschouwd. De strafbaarheid gaat pas in bij hoeveelheden boven de 30 gram. Eerder was de grens voor strafbaarheid al vanaf 25 gram voorzien.

Het is verboden om cannabis te consumeren in het zicht (100 meter) van kinderopvangcentra, scholen en andere jeugdinstellingen.

Thuisteelt van wiet in Duitsland

Vanaf vandaag is ook het thuis kweken van cannabis tot 50 gram toegestaan. In plaats van de oorspronkelijk geplande 25 gram, zal het dus mogelijk zijn om van je drie cannabisplanten 50 gram te bewaren.

Het kweken van meer dan 50 gram zal nog steeds strafbaar zijn. De rest moet dus vernietigd worden.

Ook moeten de planten worden afgeschermd van kinderen.

Teeltverenigingen komen pas later

Vanaf 1 juli zal het pas mogelijk zijn voor teeltverenigingen om een vergunning aan te vragen.

Van een teeltvereniging zullen maximaal 500 leden lid kunnen worden die hun woon- of verblijfplaats in Duitsland moeten hebben.

Je mag maar lid zijn van maximaal één teeltvereniging.

Bij de teeltverenigingen mag cannabis slechts in beperkte mate (maximaal 25 gram per dag of 50 gram per maand) worden gedistribueerd worden aan leden, waarbij wel het lidmaatschap en de leeftijd moeten worden geverifieerd.

De distributie van cannabis aan jongeren tussen de 18 en 21 jaar is toegestaan ​​tot maximaal 30 gram per maand met een THC-gehaltelimiet van tien procent.

Alleen wiet of hasj producten mogen worden gedistribueerd.

Verder is er een algemeen verbod op reclame en sponsoring voor cannabisconsumptie- en teeltverenigingen.

THC-grenswaarde moet nog worden vastgesteld

De wetgeving had ook nieuwe THC-grenswaarde in het verkeer moeten vaststellen, maar de commissie had de opdracht teruggegeven omdat ze er niet uitkwamen.

De huidige waarde van 1,0 nanogram per milliliter bloedserum wordt als te laag beschouwd. Deze waarde kan nog dagen of zelfs weken na het gebruik worden overschreden.

Proefprojecten met cannabiswinkels volgen later

Voordat je naar Duitsland kan gaan en daar cannabis in een daarvoor speciale winkel kan kopen, zal het nog wel even duren. Daarvoor moet eerst nieuwe wetgeving worden opgesteld en worden goedgekeurd door de politiek.