Franse minister van Binnenlandse Zaken wil op drugs testen op straat, ook voetgangers

De Franse minister van Binnenlandse Zaken streeft naar een wetswijziging voor bredere inzet van drugstests door wetshandhavers.

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft vorige maand tijdens een bezoek aan Chassieu in de agglomeratie van Lyon zijn steun uitgesproken voor een ruimere inzet van drugstests door wetshandhavers op openbare plaatsen, niet alleen in voertuigen. Hij roept op tot een verandering van de wet om dit mogelijk te maken.

Uitbreiding van bevoegdheden

Darmanin benadrukte dat wetshandhavers momenteel wel alcoholcontroles en controles op drugsgebruik achter het stuur kunnen uitvoeren, maar niet op openbare plaatsen, tenzij er sprake is van duidelijke dronkenschap.

Zijn voorstel behelst het uitvoeren van drugstests, waaronder speekseltests, op openbare locaties om de strijd tegen drugsgebruik te intensiveren.

Versterking van handhaving en preventie

De minister, die een speciale eenheid van de Republikeinse Veiligheidscompagnie (CRS) in Chassieu inwijdde, kondigde tevens aanvullende maatregelen aan ter versterking van de veiligheid.

Naar aanleiding van recente gewelddadige incidenten in steden als Villeurbanne, beloofde Darmanin extra personeel en financiële middelen voor verbeterde videobewaking.

Hij benadrukte ook de inzet van extra wetshandhavers in steden als Grenoble als onderdeel van een bredere strategie om drugshandel te bestrijden.