Slechts 53 patiënten in Ierland ontvangen medicinale cannabis op recept

Sinds de legalisering in 2019 van medicinale cannabis in Ierland krijgen slechts 53 patiënten het voorgeschreven op recept.

0
ierland medicincale cannabis olie bedrocan transvaal apotheek vera twomey
- Advertentie -

In de afgelopen jaren hebben slechts zo’n 53 personen goedkeuring ontvangen voor medicinale cannabis op recept in Ierland. Deze goedkeuringen hebben betrekking op gevallen waar conventionele behandelingen hebben gefaald. Minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly heeft gereageerd op een verzoek van Independent TD Violet-Anne Wynne en verklaarde dat het doel van het programma is om ‘compassionate’ toegang tot cannabis voor medische doeleinden mogelijk te maken.

Huidige en toekomstige medische condities

Het medicinale cannabis programma in Ierland is momenteel gericht op specifieke medische condities die niet hebben gereageerd op standaardbehandelingen.

Deze omvatten onder meer spasticiteit geassocieerd met multiple sclerose, onbehandelbare misselijkheid en braken door chemotherapie, en ernstige, onbehandelbare epilepsie.

Minister Donnelly heeft aangegeven dat het ministerie van Volksgezondheid momenteel een klinische beoordeling uitvoert om te onderzoeken of er bewijs bestaat om het scala aan behandelde aandoeningen uit te breiden.

Overwegingen voor uitbreiding en voorzorgsmaatregelen

Hoewel het aantal goedgekeurde patiënten toeneemt, benadrukte Minister Donnelly dat de voorkeur uitgaat naar het gebruik van goedgekeurde geneesmiddelen.

Het ministerie bekijkt de mogelijkheid om het programma uit te breiden naar nieuwe medische aandoeningen, maar benadrukt tegelijkertijd de noodzaak van voorzichtigheid en de vereiste supervisie van medisch deskundigen bij het voorschrijven van cannabisbehandelingen.

Eind vorig jaar berichtten we dat de allereerste medicinale cannabis kliniek in Ierland is geopend. Medicinale cannabis werd gelegaliseerd in 2019.