Duitse parlement stemt in met legalisering thuisteelt en teeltverenigingen

Voor stemden 407 parlementsleden, 226 stemden tegen en vier onthielden zich van stemming.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Eerder vandaag heeft zoals verwacht het Duitse parlement, de Bundestag, ingestemd met de cannabiswet van de stoplichtcoalitie, twee jaar nadat het in het regeerakkoord werd opgenomen. Voor stemden 407 parlementsleden, 226 stemden tegen en vier onthielden zich van stemming.

Update, 22 maart 2024: Geen vertraging inwerkingstreden Duitse cannabiswet: Bundesrat akkoord

In deze onderstaande video op Twitter kan je het moment zien waarop dat de stemmen bekend werden gemaakt.

Ijzersterk begin van het debat door de minister van Volksgezondheid

Het debat werd geopend door Karl Lauterbach (SPD), de minister van Volksgezondheid en deed dat ijzersterk zoals is te zien in de video hieronder.

Boven de tweet schreef hij, vrij vertaald:

“Het eerdere verbodsbeleid heeft gefaald. Meer kinderen gebruiken, meer zwarte markt, giftige cannabisproducten, toenemende criminaliteit. Zo kan het niet doorgaan. Onderwijs in plaats van verboden, zonder zwarte markt, is een betere oplossing,” aldus de minister.

Ook later in het debat reageerde Lauterbach uitstekend op de loze argumenten van de christenen en extreem-rechts.

Ook andere sterkhouders zoals Carmen Wegge (SDP), Ates Gürpinar (Die Linke) en
Kristine Lütke (FDP) reageerden verheugd.

“Het is ons gelukt! Vandaag hebben we de paradigmaverschuiving in het cannabisbeleid in gang gezet. Twee jaar hard werken heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit zijn de momenten waarvoor je aan politiek doet!” aldus Wegge.

“We hebben het gedaan! De Bondsdag heeft de cannabiswet goedgekeurd! Wij gebruiken de wet om ervoor te zorgen dat de sociale realiteit wordt erkend en om de individuele vrijheid te versterken,” aldus Lütke.

Zie hieronder haar betoog.


“We hebben vandaag een belangrijk gedeeltelijk succes te vieren – vanaf morgen zullen we samen blijven strijden voor verstandige legalisering die onze samenleving zal helpen. Doe ook mee!” aldus Gürpinar op Twitter.

Zie hieronder zijn betoog.

En dan was er ook nog dit.

“Aan alle volwassenen die cannabis consumeren, we begrijpen jullie problemen. En we erkennen de ongerechtigheid die jullie zo’n vijftig jaren door discriminatie en criminalisering ervaren hebben. Ik zeg het vandaag hier duidelijk: voor ons zijn jullie geen criminelen,” zei Heike Baehrens namens de SPD.

Wat maakt de Duitse cannabiswet zoal mogelijk?

De verwachting is dat op 22 maart het voorstel naar de Bundesrat gaat.

De wetgeving zal daarna al op 1 april in werking treden. De wet zou het bezit van cannabis tot 30 gram en het thuis kweken van cannabis tot 50 gram toestaan (eerder 25 gram).

Het inwerkingstreden van de voorschriften voor teeltverenigingen is pas gepland voor 1 juni.

Reactie Duitse Hanfverband

In een persbericht reageerde het Hanfverband als volgt, vrij vertaald:

Vandaag heeft de Bondsdag na langdurige onderhandelingen het eerste deel van de geplande hervorming van cannabis goedgekeurd. De Deutsche Hanfverband (DHV) beschouwt dit als een grote stap in de richting van een verstandige omgang met cannabis. Met name de Groenen hebben nu de verantwoordelijkheid om de wet soepel door de Bondsraad te loodsen.

In detail ziet de DHV nog steeds veel problemen in de cannabiswet. Met name zouden in de toekomst buitensporig repressieve bepalingen moeten worden herzien. Maar zelfs in deze vorm is de wet een enorme vooruitgang.

“Eindelijk komt er een einde aan de staatsmassavervolging van onschuldige burgers. Eindelijk zijn er eerste mogelijkheden om op een legale en veilige manier hoogwaardige cannabis te verkrijgen”, aldus DHV-woordvoerder Georg Wurth.

Er zijn echter de laatste dagen toenemende berichten dat de Bondsraad de bemiddelingscommissie zou kunnen inschakelen, hoewel de verkeerslichtcoalitiepartijen dit zouden kunnen voorkomen. Elke maand vertraging brengt nog eens 15.000 strafzaken tegen eenvoudige cannabisconsumenten met zich mee.

De Groenen hebben de langste traditie als legalisatiepartij. Ze zijn betrokken bij voldoende deelstaatregeringen om te voorkomen dat de bemiddelingscommissie wordt ingeroepen in de Bondsraad. Als ze dat niet doen, verliezen ze elke geloofwaardigheid bij miljoenen betrokkenen.

Directeur Georg Wurth, afgelopen oktober nog in Eindhoven op het 25 jaar PCN symposium, sloot het persbericht af met: “Als de wet nu nog maandenlang wordt vertraagd via de Bondsraad of zelfs volledig wordt verworpen, zou de verkeerslichtcoalitie voor een puinhoop staan. We verwachten van de Groenen dat ze de wet nu soepel door de Bondsraad loodsen. Ze hebben een strafschop zonder doelman, die moeten ze benutten!”