Stoplichtcoalitie Duitsland: cannabis regulering in regeerakkoord

Zojuist heeft de stoplichtcoalitie in Duitsland hun regeerakkoord gepresenteerd met daarin klare taal over het overgaan tot het reguleren van cannabis.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Zojuist heeft de stoplichtcoalitie in Duitsland hun regeerakkoord gepresenteerd met daarin klare taal over het overgaan tot het reguleren van cannabis. In details treden ze vooralsnog niet.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Update, 12 april 2023Duitse cannabis plannen gepresenteerd: thuisteelt, clubs en experimenten

Update, 26 oktober 2022: Duitse gezondheidsminister presenteert standpunten legalisering cannabis

Nieuwe regering Duitsland gaat over tot het reguleren van cannabis

Op regel 2889 op pagina 87 (van de in totaal 177) van het regeerakkoord (PDF) staat het volgende.

Drogenpolitik

Wir führen die kontrollierte Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken in lizenzierten Geschäften ein. Dadurch wird die Qualität kontrolliert, die Weitergabe verunreinigter Substanzen verhindert und der Jugendschutz gewährleistet. Das Gesetz evalueert wir nach vier Jahren auf gesellschaftliche Auswirkungen. Modelle zum Drugchecking en Maßnahmen der Schadensminderung ermöglichen en bauen wir aus.

Vrij vertaald:

Drugsbeleid

We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis aan volwassenen voor consumptie in erkende winkels. Dit controleert de kwaliteit, voorkomt de overdracht van verontreinigde stoffen en garandeert de bescherming van minderjarigen. We evalueren de wet na vier jaar op maatschappelijke impact. We maken modellen voor drugscontrole en schadebeperkende maatregelen mogelijk en breiden deze uit.

Het regeerakkoord wordt nu voorgelegd aan de achterbannen van de partijen. 4 en 5 december bij de SPD en FDP, terwijl de Groenen dat digtaal gaan doen binnen 10 dagen.

“Het stoplicht heeft zijn eigen claim waargemaakt een echte hervormingscoalitie te zijn en een einde te maken aan de patstelling na 16 jaar door CDU geleide regeringen. Cannabis is hier het beste voorbeeld van. De nieuwe regering oriënteert zich eindelijk op de feiten en zet internationaal moedige stappen. Veel landen zullen dit voorbeeld volgen en ook cannabis legaliseren,” aldus Deutsche Hanverband-woordvoerder Georg Wurth in een persbericht.

In een eerste reactie verklaart Derrick Bergman, voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod: “Nu Duitsland om is, zal de rest van Europa volgen. In de Verenigde Staten is de legale cannabisindustrie een van de grootste banenmotors; dat zal in Europa niet anders zijn. Nederland mag zich schamen dat deze doorbraak er is, nog voordat hier het zogenaamde wietexperiment is begonnen. Het is tijd om het cannabisverbod gewoon op te heffen.”

De volgende stappen

Nadat de regering is bevestigd zullen ze een wetsvoorstel moeten opstellen of een eerder mislukte wetgeving erbij moeten pakken. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Er zijn namelijk nogal wat meningsverschillen over hoe dan. Daarna moet het wetsvoorstel nog goed worden gekeurd.

Afhankelijk van de inhoud van het wetsvoorstel, moet het dus eerst door de Bondsdag worden aangenomen, waarna de Bundesrat ook nog het okay moet geven. De Bundesrat is een soort Eerste Kamer (of Senaat), die ook nog eens grotendeels door de conservatieven voor nog tenminste twee jaar in handen is.

En hoe dan?

Hoe precies, is daarnaast ook nog onduidelijk. Maar we hebben wel een aantal aanwijzingen. Zo aast bijvoorbeeld de apothekersbond om een verkooppunt te worden. Maar tot dusver reppen ze in het regeerakkoord alleen over ‘erkende winkels’.

Mocht Duitsland inderdaad overgaan tot de legalisering van cannabis, zou het 4,7 miljard euro per jaar kunnen opleveren en 27.000 banen volgens een nieuw gepubliceerd onderzoek.