Meerderheid in Duitsland voor wijzigen cannabisbeleid: Maar hoe dan?

Het Duitse volk is klaar voor legalisering van cannabis. Maar hoe dan? Jef Martens met het laatste nieuws uit Duitsland.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Gisteren, maandag 8 november, barstte Twitter in Duitsland bijna uit de voegen. Onder de hashtag #LegalisierungJetzt is volop ingezet op ander cannabisbeleid. Een van de grootste Twitter acties tot nu toe en met succes.

Update, 24 november: Stoplichtcoalitie Duitsland: cannabis regulering in regeerakkoord

Duitsland laat van zich horen op Twitter

De Duitse Hanfverband (DHV) dankt de deelnemers voor ruim 100.000 tweets in 24 uur tijd.

De beoogde coalitiepartners FDP, Grüne en SPD bespraken afgelopen maandag de toekomst van cannabis in Duitsland. Het programma van de besprekingen is afgelopen week gelekt. Met deze informatie kon vanaf zondag tot maandag 16:20 online actie gevoerd worden om aandacht te krijgen van de wensen van de groep consumenten.

Legaliseren of decriminaliseren en waar verkoop?

Dat er iets mag veranderen is al aangegeven door de verschillende verkiezingsprogramma’s. Op welke manier, dat is de vraag. FDP heeft mogelijk sterke kaarten. Zij hebben redelijk overlap op andere onderwerpen met de partners. De FDP zien een zakelijke opzet met geen ruimte voor privé kweek. Verder zien zij bijvoorbeeld een apotheek als geschikt distributiekanaal.

FDP heeft mogelijk sterke kaarten

De Groenen willen juist de druk in de markt neerleggen door thuiskweek, net als thuis brouwen van bier, toe te staan. SPD zet in op medicinaal thuis kweken, maar nog beperkt houden tot ruimte voor experimenten.

Commentaar van de voorzitter van de DHV is er op de apotheek als verkoopkanaal. Georg Wurth noemt het zeer vervreemdend om een genotsmiddel te kopen in een gezondheidswinkel. Hij begrijpt het argument van kennis over het product, maar er is voldoende ruimte voor expertise bij een gerichte winkel. Ook wordt het in een specialistische winkel makkelijker om jeugd te weren bij de ingang. “Je moet er niet aan denken dat kinderen wat hoestbonbons willen kopen en een voorlichtingsgesprek meekrijgen terwijl een klant de beste stuff uitzoekt”.

Het volk is er klaar voor

De Duitse Hanfverband laat ieder jaar een onderzoek uitvoeren. Onderzoeksbureau Infratest Dimap neemt telefonisch en per internet interviews af. De trend door de jaren heen is duidelijk: De mening draait ten gunste van cannabis. Alle details vind je in het rapport (PDF).

De mening draait ten gunste van cannabis

Dat de ontwikkelingen in het kamp van CDU/CSU rillingen bezorgen blijkt uit de quote van Merkel. Bij de publicatie van de cijfers en de commentaren daarop paste zij een bekende tactiek toe. Kies het antwoord dat je het beste past.

Daarbij opende zij met de quote: “Onderzoek van de DHV wijst in 2014 nog uit dat 65% van de Duitsers tegen een vrijgave van cannabis is”. Dat is niet zo netjes van mevrouw Merkel.

Het onderzoeksresultaat van 2021 toont namelijk dat de eerste ‘eenvoudige meerderheid’ voor cannabis is. Ondertussen staat het 49% voor, 5% onthouding en 46% is tegen.

Dat zijn heel andere resultaten dan Merkel doet voorkomen.

Ook ZDF peiling op groen licht

Elke maand peilt de tweede Duitse staatszender ZDF met de ‘PolitBarometer’ op zondag. In die peiling vraagt men: “Als het vandaag stemdag was, wat zou u dan stemmen?”. De beroemde Sonntagsfrage.

De resultaten qua partijen was vrijwel gelijk te noemen. Stuivertje (+/- 1%) wisselen ten opzichte van de verkiezingsuitslag tussen de top 4.

meerderheid van 53% van de respondenten

Maar de derde vraag was interessant: “Legaliseren van consumptie en bezit van kleine hoeveelheden cannabis is … ” met een meerderheid van 53% van de respondenten als ‘goed’ beoordeeld. 40% vond het geen goed idee.

Enkel bij de CDU/CSU stemmers is een meerderheid tegen ‘legalisering’.

Bekijk het stuk hier:

De term ‘legalisering’ is even tussen aanhalingstekens.

De voorzitter van de DHV merkt terecht op dat er wederom spraakverwarring is opgetreden. Het omschreven scenario van consumptie en bezit van kleine hoeveelheden toestaan is specifiek ‘decriminaliseren’.

Laten we hopen dat deze spraakverwarring niet aan de onderhandelingstafels voorkomt.