Amsterdam telt 165 coffeeshops, waarvan 90 in de binnenstad zijn gevestigd. Dit betekent dat de binnenstad meer coffeeshops huisvest dan steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam samen. Volgens onderzoek is het bezoeken van een coffeeshop voor veel toeristen een belangrijke reden om de stad te bezoeken. Deze concentratie veroorzaakt druk op de binnenstad, waar de zaken vooral door buitenlandse bezoekers worden bezocht.
Om dit probleem aan te pakken, wil de gemeente dat coffeeshops in het centrum gemakkelijker kunnen verhuizen naar andere wijken. De maatregelen zijn afgelopen donderdag gepresenteerd door wethouder Sofyan Mbarki (Aanpak Binnenstad). Door deze spreiding hoopt de gemeente niet alleen de druk op de binnenstad te verlichten, maar ook andere stadsdelen te laten profiteren van de inkomsten uit toerisme.
Strengere regels voor hotels en toeristische trekpleisters
Naast de plannen voor coffeeshops heeft de gemeente strengere regels ingevoerd voor hotels. Bestaande hotels mogen geen extra slaapplaatsen creëren, bijvoorbeeld door stapelbedden of slaapcapsules toe te voegen. Dit verbod geldt ook voor uitbreidingen tijdens renovaties of verbouwingen. Wethouder Sofyan Mbarki benadrukt dat deze maatregelen nodig zijn om de groei van het toerisme te beheersen en overlast tegen te gaan.
De spreiding van toeristische trekpleisters speelt ook een belangrijke rol in het beleid. Het college moedigt ontwikkelingen aan buiten het centrum, zoals culturele hubs bij het Buikslotermeerplein, Sloterdijk-Centrum, of zelfs verder weg, zoals het Hem-terrein in Zaandam.
Spreidingsplannen stuiten op kritiek
Het idee van toeristenspreiding is niet nieuw.
Al in 2009 werd geprobeerd toeristenstromen buiten het centrum te trekken door plekken als Zandvoort en het Muiderslot te promoten als verlengstukken van Amsterdam.
Critici blijven echter sceptisch.
Volgens toerisme-expert Isabel Mosk creëert spreiding mogelijk alleen meer ruimte voor nieuwe toeristen, zonder de druk op de stad daadwerkelijk te verminderen.