De gemeente Kampen gaat de komende maanden het coffeeshopbeleid herzien. Het huidige beleid, dat sinds 2011 van kracht is, voldoet volgens burgemeester Sander de Rouwe niet langer aan de huidige situatie. “Het beleid is over de houdbaarheidsdatum heen,” aldus De Rouwe. Hij is echter duidelijk over één zaak: “Ik ben niet voornemens om het aantal coffeeshops in de stad uit te breiden.”
Momenteel heeft Kampen één coffeeshop, ’t Keldertje, die al sinds 2011 gedoogd wordt aan de Boven Nieuwstraat. De burgemeester is van plan om de komende maanden in gesprek te gaan met verschillende betrokkenen, zoals de eigenaar van de coffeeshop, de politie en buurtbewoners. “Het beleid heeft een update nodig en daarvoor wil ik horen hoe het gaat en of er aandachtspunten zijn,” aldus De Rouwe.
Geen ruimte voor meer coffeeshops
Hoewel het inwonersaantal van Kampen blijft groeien, ziet De Rouwe geen noodzaak om meer coffeeshops toe te staan. “Ondanks dat voorzieningen moeten meegroeien met de bevolking, zie ik geen signalen dat er behoefte is aan extra coffeeshops. In het kader van anti-roken wil ik dat ook niet stimuleren,” zegt hij. Ter vergelijking: in Zwolle is er per 25.000 inwoners ruimte voor één coffeeshop. Met ruim 56.000 inwoners zou Kampen volgens die lijn ruimte hebben voor twee coffeeshops, maar De Rouwe blijft terughoudend.
Coffeeshopeigenaar Harry Sellis van ’t Keldertje onderschrijft de visie van de burgemeester. “Een extra shop in Kampen is niet nodig. Ik zie niet in waarom we dingen anders zouden doen, het loopt goed zoals het nu is. Ik ben al veertien jaar bezig en er zijn nooit problemen,” aldus Sellis.
Nieuwe Europese richtlijnen in beeld
Een belangrijke reden voor de herziening van het beleid is de komst van nieuwe Europese richtlijnen. In tegenstelling tot 2011, toen het huidige beleid werd vastgesteld, moeten gemeenten nu een eerlijke concurrentie bevorderen. Dit betekent dat andere geïnteresseerden kunnen meedingen naar de vergunning voor een coffeeshop. “Europa zegt nu: je moet een speelveld creëren waarin andere toetreders ook een kans krijgen,” legt De Rouwe uit.
De burgemeester heeft daarom besloten om de vergunning voor ’t Keldertje, die normaal voor vijf of tien jaar wordt verleend, voor slechts twee jaar te verlengen. “We moeten ruimte houden om de opties te onderzoeken en het beleid aan te passen,” zegt hij. Sellis maakt zich echter zorgen over de toekomst. “Wat gebeurt er als iemand anders de vergunning krijgt? Moeten we dan verhuizen? Dat lijkt me niet zinvol,” aldus Sellis.
De Rouwe verwacht begin november het nieuwe coffeeshopbeleid aan de gemeenteraad te presenteren.