Coffeeshops in wietexperiment stuurden brandbrief over te vroege start experimenteerfase

In een brandbrief waarschuwen coffeeshops in het wietexperiment voor onvoldoende aanbod en dat de kwaliteit van de producten te wensen overlaat.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

Vanaf 7 april mogen de deelnemende coffeeshops in het wietexperiment alleen nog gereguleerde cannabis verkopen, maar volgens veel ondernemers is dat niet haalbaar. In een brandbrief waarschuwen zij dat er nog steeds onvoldoende aanbod is en dat de kwaliteit van de producten te wensen overlaat. Zonder een betrouwbare toevoer vrezen de ondernemers dat klanten zullen uitwijken naar de illegale markt.

Update, 12 maart 2025: Startdatum 7 april experimenteerfase ‘niet heilig’ voor staatssecretaris

De brandbrief, ondertekend door coffeeshophouders uit de tien deelnemende gemeenten, benadrukt dat een volledige overgang naar legaal geteelde cannabis pas mogelijk is als alle shops toegang hebben tot voldoende variatie van hoogwaardige kwaliteit.

Burgemeester Depla: ‘Illegale straathandel is het grootste risico’

Paul Depla, burgemeester van Breda en een van de voorvechters van de wietproef, deelt de zorgen van de coffeeshophouders.

Hij benadrukte tegen de media dat een tekort aan gereguleerde cannabis het risico vergroot dat consumenten hun toevlucht nemen tot illegale straathandel. Dit zou niet alleen het experiment ondermijnen, maar ook de controle op volksgezondheid bemoeilijken.

Volgens Depla verloopt de proef in de basis goed: steeds meer klanten kiezen voor gereguleerde cannabis en er is minder illegale verkoop. Maar het gebrek aan productiecapaciteit dreigt roet in het eten te gooien.

Ministeries moeten duidelijkheid geven over volgende stap

Hoewel zeven telers binnenkort volledig operationeel zouden moeten zijn, de zesde is er vorige week bijgekomen, blijft de aanvoer volgens de coffeeshops onzeker. Telers zouden pas willen opschalen als zij zekerheid hebben over afzet, terwijl coffeeshops juist vrezen dat zij onvoldoende bevoorraad worden.

De ministeries die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de telers moeten nu beslissen of het aanbod groot genoeg is om de volgende fase van de proef in te gaan. Volgende week staat er in Den Haag een overleg gepland met de tien betrokken burgemeesters.

Depla pleit ervoor dat telers meer legaal product produceren en dat eventuele overschotten worden verspreid naar andere gemeenten om de illegale markt verder terug te dringen. Maar op dit moment laat de wet dat niet toe.

De brandbrief kan je hier downloaden als PDF.

- Advertentie -
- Advertentie -