De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het Congres opgeroepen om cannabis te legaliseren. Volgens Petro draagt het huidige verbod bij aan de gewelddadige conflicten in het land. Momenteel is de teelt van cannabis in Colombia alleen toegestaan voor medicinale doeleinden, maar recreatief gebruik blijft strafbaar.
“Le solicito al Congreso de Colombia legalizar la marihuana y sacar este cultivo de la violencia,” schreef Petro op X op 2 maart 2025. Hij benadrukte dat het verbod op cannabis niets anders dan geweld met zich meebrengt.
La caída de Namoussir Mounir, enlace entre carteles colombianos y mexicanos con carteles de los balcanes, quien residía en Cartagena, muestra el grado de multinacionalización de las mafias de la cocaína.
Hoy existen carteles mucho más poderosos que en le época de Pablo Escobar.… pic.twitter.com/VwZUxdsZBR
— Gustavo Petro (@petrogustavo) March 2, 2025
Colombia legaliseerde medicinale cannabis in 2016 en heeft sindsdien een groeiende sector op dat gebied. Toch blijft de illegale handel in recreatieve cannabis een probleem, mede door de betrokkenheid van criminele organisaties.
Ook pleidooi voor breder gebruik van de cocaplant
Naast de legalisering van cannabis pleit Petro ook voor een herziening van het internationale beleid ten aanzien van de cocaplant. Hij riep wereldwijde regeringen op om het gebruik van cocabladeren voor andere doeleinden dan cocaïneproductie toe te staan.
Sinds zijn aantreden in 2022 heeft Petro zich regelmatig uitgesproken voor een nieuw drugsbeleid, waarin regulering en harm reduction centraal staan. Hij benadrukte echter dat Colombia internationale samenwerking op het gebied van cocaïnebestrijding zal blijven ondersteunen.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties steeg de cocaïneproductie in Colombia in 2023 met 53% tot 2.600 ton per jaar. In 2024 onderschepten de Colombiaanse autoriteiten 861,7 ton cocaïne, een stijging van 115 ton ten opzichte van het jaar ervoor.
Druk op drugsbeleid neemt toe
Petro’s oproep tot legalisering komt op een moment dat steeds meer landen hun cannabiswetgeving herzien. In Latijns-Amerika heeft onder andere Uruguay cannabis volledig gelegaliseerd, terwijl Mexico en verschillende Amerikaanse staten stappen hebben gezet richting regulering.
Of Petro’s voorstel gehoor vindt in het Congres, blijft vooralsnog onzeker. Eerdere pogingen om cannabis in Colombia te legaliseren, liepen stuk op politieke weerstand. Toch zou een wetswijziging een belangrijke stap kunnen zijn in Petro’s bredere strategie om het drugsbeleid in Colombia en daarbuiten te hervormen.