Colombiaans cannabis legalisatie wetsvoorstel haalt het niet in Senaat

Ondanks een meerderheid van stemmen werd het wetsvoorstel voor legalisatie van recreatieve cannabis in Colombia verworpen in de Senaat.

0
Colombiaanse oud-minister van Financiën directie Khiron Colombia Juan Carlos Echeverry
- Advertentie -

In de Colombiaanse Senaat is het wetsvoorstel dat de legalisatie van recreatieve cannabis voor volwassenen beoogde, met 47 stemmen voor en 43 tegen verworpen. Ondanks de meerderheid had het wetsvoorstel 54 stemmen nodig om in het laatste debat te worden goedgekeurd, dat op het randje van middernacht eindigde. Eerder leek het wetsvoorstel al te zijn gestrand deze week, maar het kreeg nog wel een herkansing.

Wetsvoorstel voor legalisatie van recreatieve cannabis in Colombia strandt in de Senaat

Het voorstel omvatte onder andere dat de belastingen die voortvloeien uit de cannabismarkt zouden worden toegewezen aan de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de War on Drugs, evenals aan de sectoren gezondheid, onderwijs en landbouw.

Dit wetsvoorstel, gesteund door de regering, slaagde erin om zeven van de acht debatten in het Congres te doorstaan.

“We zijn verdrietig, maar overtuigd dat we tot het einde gestreden hebben. We hadden nooit gedacht dat we zo ver zouden komen. We hebben de meerderheid, maar zeven stemmen ontbraken. We strijden al vier jaar en zullen niet opgeven om een nieuwe geschiedenis te schrijven in de War on Drugs,” verklaarde het liberale parlementslid Juan Carlos Losada, de auteur van het wetsvoorstel.

Volgens zijn opvatting, die wordt gedeeld door voorstanders van het wetsvoorstel, is het absurd dat cannabisgebruikers zich moeten wenden tot criminele netwerken om cannabis verkrijgen die legaal is om te consumeren.

Sinds 1986 is het gebruik van cannabis door volwassenen en het hebben van maximaal 20 planten legaal in Colombia. Echter, tegenstrijdig genoeg is de verkoop en distributie van (recreatieve) cannabis illegaal, waardoor deze in handen zijn van illegale drugsnetwerken.

Teleurstelling bij voorstanders van de wet, maar de regering blijft streven naar hervorming

Na de stemming die voorkwam dat het wetsvoorstel wet werd, kondigde de minister van Binnenlandse Zaken, Luis Fernando Velasco, aan dat de regering zal blijven aandringen op een grondwetshervorming die de handel, productie en gebruik van cannabis voor volwassenen reguleert.

Hij benadrukte ook de resultaten van de huidige legislatuur die op het randje van middernacht eindigde.