Vandaag herkansing voor Colombiaans wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Er waren niet voldoende senatoren aanwezig, waardoor er niet gestemd kon worden over een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren in Colombia. Volgens CNN Colombia zal echter vandaag om 14:00 Colombiaanse tijd het wetsvoorstel alsnog worden besproken.

0
Colombiaanse oud-minister van Financiën directie Khiron Colombia Juan Carlos Echeverry
- Advertentie -

In een onverwachte wending werd de sessie waarin het wetsvoorstel voor de regulering van recreatieve cannabis in Colombia werd besproken, gisteren opgeschort zonder dat er een eindstemming kon plaatsvinden vanwege een gebrek aan quorum. De voorzitter van de Senaat, Alex López Maya, besloot de sessie te beëindigen nadat hij had geconstateerd dat er niet voldoende senatoren aanwezig waren.

Update, 22 juni: Colombiaans cannabis legalisatie wetsvoorstel haalt het niet in Senaat

Strategische terugtrekking van senatoren en kritiek van de oppositie

Voorafgaand aan de oproep besloten sommige senatoren van het Pacto Histórico strategisch terug te trekken om te voorkomen dat er vandaag gestemd zou worden.

Vanuit de oppositie werden er kreten van “bedrieger” naar de voorzitter van de Senaat geroepen, die betoogde dat het gebrek aan quorum het voortzetten van de sessie niet mogelijk maakte.

Deze strategische actie van de senatoren heeft voor controverse gezorgd en de spanning rond de regulering van recreatieve cannabis verder doen toenemen.

Politieke obstakels en levensvatbaarheid van het wetsvoorstel voor de regulering van cannabis

De situatie wordt nog gecompliceerder door de verklaring van senator Carlos Fernando Motoa, vertegenwoordiger van Cambio Radical, die verklaarde dat zijn partij het voorstel niet zal steunen bij de volgende stemming. Zonder de steun van Cambio Radical staat het wetsvoorstel voor de regulering van cannabis voor een ernstige hindernis en komt de levensvatbaarheid ervan ernstig in gevaar. Deze politieke ontwikkeling betekent een tegenslag in het wetgevingsproces en bemoeilijkt de goedkeuring van het wetsvoorstel.

Volgens CNN Colombia zal echter vandaag om 14:00 Colombiaanse tijd het wetsvoorstel alsnog worden besproken, op de ultieme deadline 20 juni. Als het dus vandaag niet lukt, kan het nog wel eens lang duren voordat er wel eindelijk legale wiet is in Colombia.