Colombia nog een stemming in Senaat verwijderd van legalisatie cannabis

De volgende en laatste stap is een stemming in de Senaat, die naar verwachting zal plaatsvinden op 19 juni.

0
Colombiaanse oud-minister van Financiën directie Khiron Colombia Juan Carlos Echeverry
- Advertentie -

Een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren in Colombia werd in de een-na-laatste stemming in de Senaat vorige week goedgekeurd, waarmee het land een stap dichterbij het einde van het verbod komt. Er groeit echter bezorgdheid onder voorstanders dat niet-gerelateerde politieke controverses de inspanningen dit jaar kunnen dwarsbomen, aangezien de deadlines voor actie snel naderen.

Update, 22 juni: Colombiaans cannabis legalisatie wetsvoorstel haalt het niet in Senaat

Update, 19 juni: ‘Het project moet 54 positieve stemmen krijgen in de plenaire vergadering. Het moet vóór 20 juni in het laatste debat worden goedgekeurd; anders zou het worden gearchiveerd.’


Wetsvoorstel voor legalisatie van cannabis goedgekeurd in voorlaatste stemming in de Senaat

Na een reeks stemmingen en goedkeuring in de volledige Kamer van Afgevaardigden vorige maand, heeft de Eerste Commissie van de Senaat het voorstel van Rep. Juan Carlos Losada Vargas in een stemming van 15-4 aangenomen.

Het markeerde de zevende van acht stemrondes voordat het voorgestelde grondwetswijziging naar de president wordt gestuurd.

De volgende en laatste stap is een stemming in de Senaat, die naar verwachting zal plaatsvinden op 22 juni. Als het wetsvoorstel wordt gewijzigd, hebben wetgevers echter minder dan een week voor een gezamenlijke afstemming tussen de Kamers voordat de zitting eindigt.

Update, 16 juni: eerder schreven we in dit artikel over 16 juni, maar volgens onderstaand artikel gaat het om 22 juni.

Bezorgdheid groeit over politieke controverses die de legalisatiepoging kunnen ondermijnen

Senator María José Pizarro, die zich in de Senaat inzet voor de wetgeving, schreef vorige maand in een op-ed dat de criminalisering van cannabis “criminele organisaties heeft verrijkt die wereldwijd blijven groeien en terreur zaaien.”

“Tegelijkertijd komt een aanzienlijk percentage van de toename van de wereldwijde gevangenisbevolking overeen met mensen die zijn gearresteerd of vervolgd voor bezit en consumptie, wat heeft geleid tot overbevolking en een gevangeniscrisis”, aldus Pizarro.

Als voorgestelde grondwetswijziging moet het voorstel het volledige wetgevingsproces in elke Kamer tweemaal doorlopen, in afzonderlijke kalenderjaren, voordat het van kracht kan worden.

President Petro pleit voor mogelijke voordelen van cannabislegalisatie

De Kamer van Afgevaardigden gaf vorig jaar al in eerste instantie goedkeuring aan het wetsvoorstel voor legalisatie. Ook het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak destijds in het voordeel van het hervormingsvoorstel. Deze stemming volgde kort nadat een congrescommissie dit voorstel en een apart wetsvoorstel voor legalisatie had goedgekeurd.

President Gustavo Petro, een progressieve leider die sinds zijn inauguratie in augustus sterk pleit voor een internationaal einde aan de criminalisering van drugs, heeft gesproken over de mogelijke voordelen van cannabislegalisatie.

Het wetsvoorstel heeft tot doel “het recht op de vrije ontwikkeling van de persoonlijkheid te ondersteunen, zodat burgers kunnen beslissen over het gebruik van cannabis binnen een gereguleerd wettelijk kader”, aldus de tekst. Daarnaast beoogt het “willekeurige discriminerende of ongelijke behandeling van de bevolking die consumeert” te verminderen.

Het voorstel pleit ook voor publiekscampagnes over drugsvoorlichting en de bevordering van behandeling voor misbruik van stoffen.

Tijdens een openbare hoorzitting in de senaatscommissie vorig jaar zei minister van Justitie Néstor Osuna dat Colombia het slachtoffer is geweest van “een mislukte oorlog die 50 jaar geleden werd ontworpen en door absurdistisch prohibitionisme veel bloed, gewapende conflicten, maffia’s en criminaliteit heeft veroorzaakt.”

De goedkeuring van het wetsvoorstel in de laatste stemming in de Senaat en de daaropvolgende implementatie ervan kan een aanzienlijke impact hebben op de cannabisindustrie en het bredere drugsbeleid in Colombia. De komende dagen zullen cruciaal zijn om te zien of de politieke controverses de voortgang van de legalisatiepoging zullen belemmeren.

Medicinale cannabis is al legaal in Colombia. Zo groeide de export van legale cannabis vanuit Colombia in 2022 met bijna 100%.