Export legale cannabis vanuit Colombia groeide in 2022 bijna 100%

Vanuit Colombia werd er tussen januari en november 2022 voor 8,4 miljoen dollar aan cannabis geëxporteerd naar andere landen.

0
Colombiaanse oud-minister van Financiën directie Khiron Colombia Juan Carlos Echeverry
- Advertentie -

Vanuit Colombia werd er tussen januari en november 2022 voor 8,4 miljoen dollar aan cannabis geëxporteerd dankzij 13 bedrijven uit vijf afdelingen in 14 landen. Argentinië, Brazilië, Australië, Zwitserland, Israël, de Verenigde Staten en Duitsland waren de belangrijkste afnemers berichtte ProColombia eerder deze maand in een persbericht.

Voornamelijk export naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar ook naar Europa

Bogotá (48%), Cundinamarca (30%), Antioquia (12%), Santander (8%) en Magdalena (2%) waren de departementen die tussen januari en november 2022 8,4 miljoen dollar exporteerden, wat een stijging vertegenwoordigde van 96% ten opzichte van dezelfde periode in 2021, blijkt uit cijfers van Dane. Er zijn 13 bedrijven die 14 landen bereikten, waaronder Argentinië (40%), Brazilië (14%), Australië (12%), Zwitserland (7%), Israël (6,5%), de Verenigde Staten (6%) en Duitsland ( 5,5%).

“58% van deze export was bestemd voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het is een sector met een aanzienlijk potentieel voor het genereren van hoogwaardige werkgelegenheid, vooral voor vrouwen, in verschillende regio’s van het land. Evenzo vielen cannabisproducten met toegevoegde waarde op door hun kwaliteit en innovatie”, zei Carmen Caballero, president van ProColombia, in het persbericht.

De meest gewilde goederen in het buitenland waren extracten, medicijnen en zaden, volgens Dane-cijfers met ProColombia-analyse.

Evenzo was vorig jaar meer dan 90% van de Colombiaanse cannabisexport afkomstig uit de departementen Bogotá, Cundinamarca en Antioquia; er zijn echter 12 departementen geïdentificeerd (Antioquia – Bolívar – Boyacá – Cauca – Cundinamarca – Huila – Magdalena – Meta – Risaralda – Santander – Tolima – Valle del Cauca) met een hoog exportpotentieel voor dit type product.

In november 2022 werd daarnaast de tweede Medicinal and Industrial Cannabis Business Roundtable gehouden, georganiseerd door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en ProColombia, met de steun van Asocolcanna. Tijdens de bijeenkomst werden 250 zakelijke afspraken gehouden met 21 internationale kopers uit 10 landen en 51 kleine en middelgrote bedrijven, met een Colombiaans aanbod dat varieert van extracten tot afgewerkte farmaceutische of cosmetische producten.

Bovendien zijn negen van de 51 deelnemende bedrijven gevestigd in acht gemeenten met minder dan 200.000 inwoners, wat deel uitmaakt van de strategie van de regering om ontwikkeling te genereren door het bedrijfsleven in de regio’s te versterken. De gemeenten zijn: Nemocón, Cajicá, Rionegro, Ubaté, Pitalito, Mosquera, Tocancipá en Pasca.

Klimaat zorgt voor vier cannabis oogsten per jaar in Colombia

De ecologische en geografische omstandigheden van Colombia maken het mogelijk om 4 oogsten per jaar te hebben in drie verschillende teeltmodaliteiten (open lucht, open lucht met semi-automatische irrigatie en binnen met licht en irrigatie). En dankzij de geografische ligging van het land heeft het land 12 uur zonnestraling gedurende 365 dagen van het jaar, waardoor de oogstopbrengsten worden gemaximaliseerd en de productiekosten worden verlaagd.

In 2021 werd er voor het eerst legaal stekken naar Europa geëxporteerd. Het toestaan van de export van medicinale cannabis toppen werd later datzelfde het jaar toegestaan.