Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

Burgemeester Blanksma stelt besluit over tweede coffeeshop in Helmond uit in afwachting van wietexperiment.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Burgemeester Blanksma van Helmond heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat ze het niet opportuun acht om op dit moment een tweede coffeeshop te openen in de stad. Blanksma wil eerst het Experiment gesloten coffeeshopketen afwachten voordat er verdere beslissingen worden genomen. Momenteel heeft Helmond slechts één coffeeshop, terwijl er ruimte is voor vijf. De discussie over een tweede coffeeshop loopt al jaren.

Blanksma benadrukt dat ze als burgemeester in haar eentje kan beslissen over de komst van meer coffeeshops, maar voorlopig terughoudend is. Ze geeft aan dat ze niet overhaast te werk wil gaan en zorgvuldig te werk zal gaan bij het nemen van een beslissing.

Onderwereld verzet zich tegen concurrentie van tweede coffeeshop

Eerdere pogingen van de gemeente om een tweede coffeeshop te openen in Helmond liepen niet succesvol af. Het pand aan de Noord-Koninginnewal werd het doelwit van aanslagen en de toenmalige burgemeester moest zelfs tijdelijk onderduiken vanwege bedreigingen.

Burgemeester Blanksma is ervan overtuigd dat de komst van een tweede coffeeshop de onderwereld verstoort en potentieel grote impact heeft. Ze geeft echter aan niet bang te zijn voor eventuele wraakacties van dealers. Blanksma staat bekend om haar harde aanpak van de harddrugsmarkt en is vastbesloten om niet toe te geven.

Landelijke proef met legale wietteelt van invloed op besluitvorming

Blanksma benadrukt dat de opening van een tweede coffeeshop wel nut moet hebben. Een door haar uitgevoerd onderzoek werpt echter twijfels op over de noodzaak ervan. Ze constateert dat de band tussen cannabis consumenten die nu geen coffeeshop bezoeken en straatdealers in Helmond sterk is. Om deze band te doorbreken en invloed te hebben op de kwaliteit en prijs van drugs, heeft de burgemeester het wietexperiment in het vizier. Helmond is overigens een van de zeven controle gemeenten.

Blanksma hoopt dat de wietproef spoedig van start gaat, zodat ze op een legale manier kan beginnen en zich kan richten op preventie. Ze benadrukt het belang van contact met cannabis consumenten en het bieden van verantwoorde mogelijkheden.

Met een omzet van ongeveer 10 miljoen euro per jaar op de cannabismarkt in Helmond, is er potentieel voor een tweede of zelfs derde coffeeshop.