Geen nieuwe coffeeshop aan Verdiplein Tilburg vanwege nabijgelegen jongerencentrum

De gemeente Tilburg heeft excuses aangeboden voor de fout en trekt plan voor nieuwe coffeeshop aan Verdiplein terug.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Tilburg heeft bekendgemaakt dat er geen nieuwe coffeeshop zal komen aan het Verdiplein, ondanks het winnende lot uit de loting. Het besluit volgt nadat de gemeente ontdekte dat er een nabijgelegen jongerencentrum in wijkcentrum De Ypelaer over het hoofd was gezien. “Het is buitengewoon zuur dat dit zo is gelopen, zowel voor de betrokken ondernemer als voor de omgeving”, aldus burgemeester Theo Weterings.

De gemeente geeft toe dat er een fout is gemaakt en dat het criterium van de afstand tot jongerencentra over het hoofd is gezien. Dit criterium is van toepassing op wijkcentrum De Ypelaer, dat zich te dicht bij de beoogde locatie van de coffeeshop bevindt.

Ondernemer en buurtbewoners teleurgesteld door terugtrekken plan

Burgemeester Weterings heeft de ondernemer die van plan was de coffeeshop te exploiteren dinsdag op de hoogte gesteld van het besluit. Tevens heeft hij de bewoners uit de buurt geïnformeerd dat het plan niet doorgaat. Mohammed Aknin, een van de buurtbewoners, is opgelucht door het nieuws. In juni startte hij een petitie tegen de komst van de coffeeshop en nu hij op de hoogte is gesteld van het besluit, zegt hij: “We zijn ontzettend blij en opgelucht dat de coffeeshop er nu niet komt.”

Volgens Aknin had hij eerder al aan de gemeente gemeld dat de jongerencentrum te dichtbij zou zijn. De gemeente had echter alleen gekeken naar het wijkcentrum en niet naar de recent geopende ruimte voor jongeren. Pas nadat het beleid opnieuw werd doorgenomen, bleek dat de locatie niet voldeed aan de vereisten.

Debat met gemeenteraad gepland voor verdere besluitvorming

Burgemeester Weterings benadrukt dat er een fout is gemaakt door het niet meenemen van de jongerencentrum bij het bepalen van de locatie. Hij heeft excuses aangeboden aan zowel de ondernemer als de buurtbewoners. Op maandag 26 juni staat er een debat gepland met de gemeenteraad om verder te bespreken hoe nu verder te handelen.

Hoewel het plan voor een coffeeshop aan het Verdiplein is teruggetrokken, gaat de mogelijke vestiging in Berkel-Enschot nog steeds door. Inwoners van deze buurt hebben echter ook bezwaren geuit tegen de komst van een coffeeshop in winkelcentrum Het Koningsoord. Burgemeester Weterings verzekert echter dat er geen nabijgelegen jongerencentrum is en dat hij binnenkort met de dorpsraad in gesprek zal gaan. De definitieve besluitvorming over deze locatie zal in een later stadium plaatsvinden, na overleg met de gemeenteraad.